Μιλώ για τον Χριστό σ' όλο το κόσμο

Μιλώ για το Χριστό σ’ όλο τον κόσμο

Ο Χριστός, αφού βαπτίσθηκε στον Ιορδάνη ποταμό από τον Ιωάννη, αποφάσισε να πάει στη Γαλιλαία. Πριν ξεκινήσει, κάλεσε κοντά Του κάποιους που έμελε να γίνουν οι μαθητές Του. Βρίσκει λοιπόν τον Φίλιππο, που καταγόταν από την Βηθσαϊδά, την πατρίδα του Ανδρέα και του Πέτρου και του λέει: «Έλα μαζί μου». Βρίσκει ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ και του λέει: «Αυτόν που προανάγγειλε ο Μωυσής στο νόμο, και οι προφήτες, τον βρήκαμε. είναι ο Ιησούς, ο γιός του Ιωσήφ από τη Ναζαρέτ». «Μπορεί από τη Ναζαρέτ να βγει κάτι καλό;» τον ρώτησε ο Ναθαναήλ. «Έλα και δες μόνος σου», του λέει ο Φίλιππος.

Ο Ιησούς είδε τον Ναθαναήλ να πλησιάζει και λέει γι’ αυτόν: «Να ένας γνήσιος Ισραηλίτης, χωρίς δόλο μέσα του». «Από πού με ξέρεις;» τον ρωτάει ο Ναθαναήλ. Και ο Ιησούς του απάντησε: «Προτού σου πει ο Φίλιππος να ‘ρθεις, σε είδα που ήσουν κάτω απ’ τη συκιά». Τότε ο Ναθαναήλ του είπε: «Διδάσκαλε, εσύ είσαι ο Υιός του Θεού, εσύ είσαι ο βασιλιάς του Ισραήλ». Κι ο Ιησούς του αποκρίθηκε: «Επειδή σου είπα πως σε είδα κάτω από τη συκιά, γι’ αυτό πιστεύεις; Θα δεις μεγαλύτερα πράγματα απ’ αυτά». Και του λέει: «Σας βεβαιώνω ότι σύντομα θα δείτε να έχει ανοίξει ο ουρανός, και οι άγγελοι του Θεού να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν πάνω στον Υιό του Ανθρώπου.

(Ιωάν. 1, 44-52)

Ερμηνευτικά σχόλια

Να πάει στη Γαλιλαία: Η Εκκλησία μας την Κυριακή της Ορθοδοξίας μάς υπενθυμίζει την ανάγκη να αναζητούμε την αλήθεια, δηλαδή το πρόσωπο του Χριστού, να διακηρύττουμε την πίστη μας τόσο σ’ αυτούς που γνωρίζουμε όσο και σε όλο τον κόσμο με τα έργα μας. Γι’ αυτό και ορίζει να διαβάζουμε το Ευαγγέλιο της κλήσης του Φιλίππου από το Χριστό και του Ναθαναήλ από τον Φίλιππο.

«Έλα μαζί μου»: Είναι το κάλεσμα που απευθύνει ο Χριστός σε κάθε άνθρωπο, να σχετιστούμε μαζί του με αγάπη και εμπιστοσύνη. Δε μας καλεί να γίνουμε υποτελείς σ’ Αυτόν, αλλά φίλοι μαζί Του. Αρκεί να θέλουμε από την καρδιά μας να Τον γνωρίσουμε. Μόνη προϋπόθεση είναι η αληθινή θέληση.
«Αυτόν που προαναγγέλλει ο Μωυσής,..., ο γιος του Ιωσήφ από τη Ναζαρέτ»: Βλέπουμε πως τόσο ο Φίλιππος όσο και ο Ναθαναήλ διαβάζουν τις γραφές και γνωρίζουν τις προφητείες. Δεν είναι αδιάφοροι, ψάχνουν την αλήθεια και βρίσκουν το Χριστό.

«Τον βρήκαμε»: Για να βρούμε κάτι σημαίνει ότι το αναζητάμε, έστω και ανεπίγνωστα κάποιες φορές. Βρίσκει όποιος ψάχνει και βρίσκει ό, τι ψάχνει. Αν αναζητούμε τον εαυτό μας, θα τον βρούμε, αν αναζητούμε απολαύσεις, τις βρίσκουμε, αν θέλουμε ανθρώπους, θα έρθουν. Αν αναζητούμε το Θεό, μάς αποκαλύπτεται! Αυτό συμβαίνει και με το Φίλιππο και το Ναθαναήλ!

«Μπορεί από τη Ναζαρέτ να βγει κάτι καλό;»: Δεν πρόκειται για ειρωνεία ή υποκρισία. Η απορία του Ναθαναήλ είναι εύλογη, καθώς στη Ναζαρέτ αφενός κατοικούσε πλήθος ειδωλολατρών, Εθνικών δηλαδή και αφετέρου διότι ήξεραν πως στη Βηθλεέμ θα γεννηθεί ο Μεσσίας. Ο Ναθαναήλ δεν γνωρίζει ότι ο Χριστός γεννήθηκε στη Βηθλεέμ.
«Έλα και δες»: Τα λόγια πολλές φορές δεν πείθουν και άλλοτε είναι περιττά. Η προαίρεση, δηλαδή η διάθεση της καρδιάς μας και η προσωπική εμπειρία είναι που θα μας κάνουν να πειστούμε πως βρήκαμε αυτό(ν) που αναζητούσαμε. Αυτή ας είναι και η δική μας προτροπή προς όλους όσους γνωρίζουμε, φίλους και συμμαθητές μας. Να τους καλέσουμε να έρθουν να γνωρίσουν την Εκκλησία και το Χριστό. Αυτό είναι και το νόημα της ιεραποστολής που όλοι καλούμαστε να ακολουθήσουμε. Έτσι ίσως μεταδοθεί κάτι από το προσωπικό μας εκκλησιαστικό βίωμα, ελεύθερα. Αν θα Τον ακολουθήσουν είναι προσωπική τους επιλογή.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

«Να ένας γνήσιος Ισραηλίτης χωρίς δόλο μέσα του»: Είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι ο Ναθαναήλ δε μένει στο χαρακτηρισμό που του αποδίδει ο Χριστός αλλά με αγωνία μέσα του προσπαθεί να καταλάβει αν πράγματι είναι ο Κύριος απέναντί του και γι’ αυτό τον ρωτάει αμέσως από πού με ξέρεις;
Εσύ είσαι ο Υιός του Θεού: Μόλις ο Ναθαναήλ γνωρίζει το Χριστό, του αποδίδει τη βασιλική εξουσία που είχε ως Μεσσίας και ως βασιλιάς του Ισραήλ. Δε φαντάζεται όμως αυτά που θα ακολουθήσουν.

«Σας βεβαιώνω... στον Υιό του Ανθρώπου»: Όποιος πιστεύει στο Χριστό δεν Τον γνωρίζει εξαρχής ολοκληρωτικά. Όσο προχωράει η σχέση μας και ζούμε με αγάπη και εμπιστοσύνη σ’ Αυτόν, Εκείνος μάς αποκαλύπτεται συνεχώς όλο και περισσότερο. Μας αποκαλύπτεται στην καρδιά. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Τότε καταλαβαίνουμε πως ελάχιστα μόνο Τον γνωρίζαμε ως τότε. Ο δρόμος είναι μακρύς. Δίνει και μια υπόσχεση εδώ ο Χριστός: πως ο κόσμος ο ουράνιος και ο κόσμος ο επίγειος θα ενωθούν και θα συνυπάρξουν. Οι άνθρωποι θα γευτούν τα αγαθά του ουρανού, που είναι η Βασιλεία του Θεού και είναι κάτι που ήδη ξεκίνησε με την Ενανθρώπισή Του για να ολοκληρωθεί με τη Δευτέρα Παρουσία Του. Με αυτά τα λόγια του Χριστού φανερώνεται ακόμη η θεϊκή Του φύση. Επιπλέον χρησιμοποιώντας τη φράση «Υιός του Ανθρώπου», αποδεικνύει ότι είναι και άνθρωπος. Δείχνει ότι ο Χριστός παρόλο που ήταν Θεός, έγινε άνθρωπος προκειμένου να ανοίξει την πόρτα προς τον ουρανό και να βοηθήσει τους ανθρώπους να εισέλθουν στον Παράδεισο. Το χρέος της πίστης μας είναι να την μεταδίδουμε και σε άλλους. Γι’ αυτό και η Εκκλησία κάνει ιεραποστολή. Μαθαίνει δηλαδή και σε άλλους ανθρώπους, σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου την πίστη, με τη βοήθεια της ιεραποστολής. Ιερείς και λαϊκοί, άνδρες και γυναίκες πηγαίνουν εκεί και μιλούνε και δείχνουν το Χριστό και τη ζωή της Εκκλησίας στους ανθρώπους. Αξίζει λοιπόν η προσευχή μας για εκείνους, αλλά και η διάθεσή μας να μιλήσουμε και στην ζωή μας σε όσους γνωρίζουμε για το Χριστό και με λόγια και με έργα.

Ερωτήσεις

  1. Γιατί ο Χριστός προτρέπει και δεν διατάζει τον Φίλιππο να Τον ακολουθήσει;

  2. Ποια σχέση είχαν ο Φίλιππος και ο Ναθαναήλ με την Αγία Γραφή;

  3. Γιατί ο Χριστός λέει στον Ναθαναήλ ότι είναι αληθινός Ισραηλίτης;

  4. Γιατί ο Χριστός λέει στο Ναθαναήλ ότι θα ανοίξουν οι ουρανοί και θα δει και αυτός και οι άλλοι μαθητές τον

Υιό του Ανθρώπου;

9. Ποιο είναι το χρέος μας ως χριστιανών έναντι των άλλων;

Συμπέρασμα

Ο Χριστός μας καλεί να θυμηθούμε την αποστολή μας που είναι να μιλούμε γι’ Αυτόν σε όλο τον κόσμο που γνωρίζουμε και με τα λόγια και με τη ζωή μας

Απολυτίκιο Κυριακής Ορθοδοξίας σε ήχο β’ .

Την άχραντον εικόναν σου προσκυνούμεν αγαθέ, αιτούμενοι συγχώρησιν των πταισμάτων ημών, Χριστέ ο Θεός . βουλήσει γαρ ηυδόκησας σαρκί ανελθείν εν τω σταυρώ, ίνα ρύσης ους έπλασας εκ της δουλείας του εχθρού . όθεν ευχαρίστως βοώμεν σοι . χαράς επλήρωσας τα πάντα ο Σωτήρ ημών, παραγενόμενος εις το σώσαι τον κόσμον.