Αληθινή λατρεία

Η Αληθινή Λατρεία

Στόχος: Τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να λατρέψουν το Θεό όχι μόνο την Κυριακή στην εκκλησία, αλλά κάθε μέρα στην ζωή τους με τις πράξεις τις σκέψεις και τα λόγια τους.

Προτεινόμενο SMS: Μπορείς να λατρέψεις το Θεό κάνοντας ποδήλατο, ή γράφοντας διαγώνισμα στα Αγγλικά; Μάθε στη συζήτηση που θα κάνουμε στις ...

Ανάπτυξη:

Δίνουμε σε κάθε παιδί ένα χαρτί A4 και ένα στυλό. Τους λέμε να το διπλώσουν στη μέση 2 φορές. Όταν το ξεδιπλώσουν θα έχει χωριστεί το χαρτί τους σε 4 περιοχές. Γράφουν μια επικεφαλίδα σε κάθε περιοχή: 1) Γονείς, 2) φίλοι, 3) Θεός, 4) άλλοι (καθηγητής, πνευματικός, συμμαθητές, προπονητής κλπ).

Θα σας διαβάζω κάποιες ερωτήσεις και εσείς θα βάζετε ένα Χ στη περιοχή που για σας είναι η απάντηση. Προσοχή δεν ψάχνουμε για τέλειες απαντήσεις, αλλά για αληθινές και ειλικρινείς.
Ποιο είναι το πρώτο πρόσωπο στο οποίο μιλάς κάθε πρωί;

Σε ποιον τηλεφωνείς πιο συχνά;
Με ποιον μιλάς πιο πολύ μέσα στη μέρα;
Όταν πρέπει να πάρεις μια απόφαση ποιον θα συμβουλευτείς; Όταν έχεις κάποιο πρόβλημα σε ποιον το λες πρώτα;
Όταν τα κάνεις 'θάλασσα' σε ποιον απευθύνεσαι;
Όταν χρειάζεσαι κάτι ποιανού τη βοήθεια αναζητείς;
Σε ποιον μιλάς τελευταίο τη νύχτα;
Όταν κάτι υπέροχο σου συμβαίνει σε ποιον θα το πεις πρώτα; Σε ποιον εμπιστεύεσαι ένα μυστικό;
Όταν είσαι λυπημένος σε ποιον θα πας για να σε παρηγορήσει; Ποιος σε επηρεάζει περισσότερο στις αποφάσεις σου;
Ποιος νομίζεις ότι σε ξέρει καλύτερα;
Σε ποιον σου αρέσει να κάνεις δώρα και εκπλήξεις;
Με ποιον περνάς τον περισσότερο χρόνο σου;

Δείτε τα αποτελέσματα στο χαρτί σας και σκεφτείτε: Ποιος είχε τα περισσότερα Χ ; Σας εκπλήσσουν τα αποτελέσματα; Ποιος τελικά επηρεάζει τη ζωή σας περισσότερο απ' όλους;
Ο Θεός έχει το ίδιο κομμάτι στο χαρτί σας με τα υπόλοιπα πρόσωπα στη ζωή σα
>; δεν έχει όμως πάντα την ίδια θέση στην καρδιά και στη ζωή μας. Ο Θεός όμως θέλει να είναι για μας το παν: «ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ἰσχύος σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου» (Λκ 10:27).

Ο Θεός θέλει να Τον έχουμε στο κέντρο της ζωής μας. Να είναι Αυτός εκείνος που θα αναζητήσουμε για παρηγοριά, να είναι Αυτός εκείνος που θα ψάξουμε για απαντήσεις. Να είναι παρών κάθε στιγμή της ζωής μας. Όταν βάλουμε το Χριστό στο κέντρο της ζωής μας τότε κάνουμε ένα μεγάλο βήμα στην πνευματική ζωή.

Κατηχητικά Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

Γίνεται πραγματική ζωή και όχι θρησκευτική συνήθεια που μας την επιβάλλουν οι γονείς μας.

[Διαβάζει κάποιο παιδί το Ρωμ. 12:1-2]

Παρακαλῶ οὖν ὑμᾶς, ἀδελφοί, διὰ τῶν οἰκτιρμῶν τοῦ Θεοῦ, παραστῆσαι τὰ σώματα ὑμῶν θυσίαν ζῶσαν, ἁγίαν, εὐάρεστον τῷ Θεῷ, τὴν λογικὴν λατρείαν ὑμῶν, καὶ μὴ συσχηματίζεσθε τῷ αἰῶνι τούτῳ, ἀλλὰ μεταμορφοῦσθε τῇ ἀνακαινώσει τοῦ νοός ὑμῶν, εἰς τὸ δοκιμάζειν ὑμᾶς τί τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ τὸ ἀγαθὸν καὶ εὐάρεστον καὶ τέλειον.

 •   Τι νομίζετε ότι σημαίνει «να προσφέρετε τον εαυτό σας θυσία ζωντανή,
  άγια, ευπρόσδεκτη στο Θεό»;
  Στα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης ο βασικός τρόπος με τον οποίον επικοινωνούσαν οι άνθρωποι με το Θεό ήταν η θυσία: καίγανε ένα ζώο σαν προσφορά. Έτσι εκφράζανε την ευχαριστία τους, αλλά και τις παρακλήσεις τους. Σήμερα όμως δεν γίνονται θυσίες ζώων. Αυτό που μας προτρέπει ο απόστολος Παύλος είναι το να προσφέρουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Να είμαστε δηλαδή απόλυτα αφοσιωμένοι στο Θεό.
  Ο Απόστολος Παύλος το λέει ξεκάθαρα: αν θέλετε να ζήσετε μια ζωή που να ευχαριστεί το Θεό, δεν μπορείτε να ζείτε σύμφωνα με το πνεύμα του κόσμου. Χρειάζεται να μεταμορφωθούμε από εγωιστές, από ανθρώπους που είναι επικεντρωμένοι στα υλικά πράγματα, από ανθρώπους που κοιτάνε να ευχαριστήσουν και να εντυπωσιάσουν την παρέα, σε ανθρώπους που αναζητούν να ευχαριστήσουν το Θεό.

 •   Πώς μπορώ να λατρεύω πραγματικά το Θεό;
  Η αληθινή λατρεία δεν είναι μόνο η επιτέλεση κάποιων τυπικών καθηκόντων (σαν να έχουμε κάποια λίστα που τσεκάρουμε τι πρέπει να κάνουμε: εκκλησιασμός, βραδινή προσευχή κλπ).
  Χρειάζεται οπωσδήποτε να: Συναντήσω το Θεό μέσα από τα μυστήρια (θεία Κοινωνία, εξομολόγηση...) και τι Ακολουθίες της Εκκλησίας.
  Αναζητήσω το Θεό μέσα από τη μελέτη της Αγίας Γραφής και τους βίους των Αγίων, αυτών που Τον αγάπησαν όσο κανείς.
  Μιλήσω στο Θεό μέσα από την προσευχή. Όχι μόνο την καθιερωμένη (πρωινή, απόδειπνο), αλλά και από την καρδιακή, αυθόρμητη συνομιλία με Αυτόν.

  Η αληθινή λατρεία αναφέρεται σε όλη μου την προσωπικότητα, σε όλο μου το χρόνο, σε όλες μου τις πράξεις. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να φέρω το Θεό σε κάθε στιγμή της ζωής μου: Στο πρωινό μου, στο σχολείο μου, στο διάλειμμα, στην καντίνα, στο φροντιστήριο, στο δωμάτιο μου, στο σαλόνι μου, στη βόλτα μου... Να θυμάμαι ότι είναι παρών παντού. Με κοιτάει, με ακούει, με καταλαβαίνει.. Και γι' αυτό με στηρίζει, με προφυλάσσει, με βοηθάει, με παρηγορεί. Όταν σκέφτομαι το Θεό, όταν Τον νιώθω παρών στη ζωή μου τότε αλλάζουν όλα: οι σκέψεις μου, οι κουβέντες μου, οι πράξεις μου. Γίνεται όλη η ζωή μου ζωή λατρείας του Θεού, αληθινά πνευματική ζωή.