Που μπορείτε να βρείτε εσωτερική γαλήνη

Πού Μπορείτε να Βρείτε Εσωτερική Ειρήνη;

Υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στη δική μας εποχή και στην εποχή του Θόρο, ο οποίος αναφέρθηκε στο προηγούμενο άρθρο. Μια βασική διαφορά είναι ότι σήμερα δεν λείπουν οι συμβουλές σχετικά με το πώς μπορεί να αποκτήσει κανείς ειρήνη διάνοιας. Ψυχολόγοι και συγγραφείς βιβλίων αυτοβοήθειας—ακόμη και αρθρογράφοι εφημερίδων—προσφέρουν τις ιδέες τους. Οι συμβουλές τους μπορεί να παρέχουν κάποια βραχυπρόθεσμη βοήθεια, αλλά για μακροπρόθεσμες λύσεις χρειάζεται κάτι βαθύτερο. Αυτό ανακάλυψαν τα άτομα που αναφέρθηκαν στο προηγούμενο άρθρο.

Ο ΑΝΤΟΝΙΟ, ο Μάρκος, ο Γκέρσον, η Βανία και ο Μαρσέλο προέρχονταν από διαφορετικό περιβάλλον και είχαν διαφορετικά προβλήματα. Αλλά είχαν κοινά τουλάχιστον τρία πράγματα. Πρώτον, υπήρξε καιρός κατά τον οποίο “δεν είχαν ελπίδα και ήταν χωρίς Θεό στον κόσμο”. (Εφεσίους 2:12) Δεύτερον, λαχταρούσαν να έχουν ειρήνη διάνοιας. Και τρίτον, όλοι τους βρήκαν την εσωτερική ειρήνη που ήθελαν όταν δέχτηκαν να κάνουν Γραφική μελέτη με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά. Καθώς προόδευαν, καταλάβαιναν ότι ο Θεός ενδιαφέρεται για αυτούς. Πράγματι, όπως είπε ο Παύλος στους Αθηναίους των ημερών του, ο Θεός «δεν είναι μακριά από τον καθένα μας». (Πράξεις 17:27) Το να είναικάποιος ειλικρινά πεπεισμένος για αυτό αποτελεί βασικό παράγοντα ώστε να αποκτήσει εσωτερική ειρήνη.

Γιατί Υπάρχει Τόσο Λίγη Ειρήνη;

Η Αγία Γραφή αναφέρει δύο βασικούς λόγους για τους οποίους υπάρχει έλλειψη ειρήνης στον κόσμο—είτε εσωτερική ειρήνη είτε ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων. Ο πρώτος εξηγείται στο εδάφιοΙερεμίας 10:23: «Δεν ανήκει στο χωματένιο άνθρωπο η οδός του. Στον άνθρωπο που περπατάει δεν ανήκει το να κατευθύνει το βήμα του». Ο άνθρωπος δεν έχει ούτε τη σοφία ούτε την προνοητικότητα για να αυτοκυβερνηθεί χωρίς βοήθεια, και η μόνη βοήθεια που έχει πραγματική αξία προέρχεται από τον Θεό. Οι άνθρωποι που δεν επιζητούν την κατεύθυνση του Θεού δεν θα αποκτήσουν ποτέ διαρκή ειρήνη. Ο δεύτερος λόγος για την έλλειψη ειρήνης φαίνεται από τα λόγια του αποστόλου Ιωάννη: «Ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται στην εξουσία του πονηρού». (1 Ιωάννη 5:19) Χωρίς τη θεϊκή κατεύθυνση, οι προσπάθειες που κάνει ο άνθρωπος να αποκτήσει ειρήνη θα ανατρέπονται πάντα από τις δραστηριότητες του αόρατου, αλλά πολύ πραγματικού—και πολύ ισχυρού—«πονηρού», του Σατανά.

Για αυτούς τους δύο λόγους—ότι οι περισσότεροι δεν επιζητούν την κατεύθυνση του Θεού και ότι ο Σατανάς είναι πολύ δραστήριος στον κόσμο—η ανθρώπινη φυλή ως σύνολο βρίσκεται σε θλιβερή κατάσταση. Ο απόστολος Παύλος το περιέγραψε κατάλληλα: «Όλη μαζί η δημιουργία στενάζει και πονάει μέχρι τώρα». (Ρωμαίους 8:22) Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με αυτή την εκτίμηση; Στα πλούσια έθνη αλλά και στα φτωχά, τα οικογενειακά προβλήματα, το έγκλημα, η αδικία, οι συγκρούσεις προσωπικοτήτων, η οικονομική αβεβαιότητα, τα φυλετικά και εθνοτικά μίση, η καταπίεση, η αρρώστια και πολύ περισσότερα ακόμη στερούν από τους ανθρώπους την ειρήνη διάνοιας.

Πού Μπορεί να Βρεθεί Εσωτερική Ειρήνη

Όταν ο Αντόνιο, ο Μάρκος, ο Γκέρσον, η Βανία και ο Μαρσέλο μελέτησαν το Λόγο του Θεού, την Αγία Γραφή, έμαθαν πράγματα που άλλαξαν τη ζωή τους. Πρώταπρώτα, έμαθαν ότι κάποια μέρα η παγκόσμια κατάσταση θα είναι διαφορετική. Αυτό δεν είναι απλώς κάποια αόριστη ελπίδα ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Είναι μια αληθινή, καλά θεμελιωμένη πεποίθηση ότι ο Θεός έχει ένα σκοπό για τον άνθρωπο και ότι ακόμη και τώρα μπορούμε να ωφεληθούμε από αυτόν το σκοπό αν κάνουμε το θέλημά Του. Αυτά τα άτομα εφάρμοσαν στη ζωή τους τα όσα έμαθαν από τη Γραφή και τα πράγματα βελτιώθηκαν για αυτούς. Βρήκαν μεγαλύτερη ευτυχία και ειρήνη από αυτήν που νόμιζαν πως μπορούσαν να βρουν.

Ο Αντόνιο δεν ασχολείται πια με διαμαρτυρίες και συνδικαλιστικούς αγώνες. Γνωρίζει ότι οι αλλαγές που επέρχονται με αυτόν τον τρόπο είναι μόνο περιορισμένες και προσωρινές. Αυτός ο πρώην συνδικαλιστής ηγέτης έμαθε για τη Βασιλεία του Θεού—τη Βασιλεία για την οποία προσεύχονται εκατομμύρια άτομα όταν αναπέμπουν την Κυριακή Προσευχή (δηλαδή, το Πάτερ Ημών) και λένε στον Θεό: «Ελθέτω η βασιλεία σου». (Ματθαίος 6:10α,Νεοελληνική Μετάφραση) Ο Αντόνιο έμαθε ότι η Βασιλεία του Θεού είναι μια πραγματική ουράνια κυβέρνηση που θα φέρει γνήσια ειρήνη στην ανθρωπότητα.

Ο Μάρκος έμαθε να εφαρμόζει τις σοφές συμβουλές που δίνει η Γραφή για το γάμο. Ως αποτέλεσμα, αυτός ο πρώην πολιτικός έχει τώρα επανασυνδεθεί με τη γυναίκα του και είναι ευτυχισμένος. Και αυτός επίσης αποβλέπει σε έναν καιρό, που θα έρθει σύντομα, κατά τον οποίο η Βασιλεία του Θεού θα αντικαταστήσει αυτό το άπληστο, ιδιοτελές παγκόσμιο σύστημα με ένα καλύτερο. Κατανοεί πολύ βαθύτερα τι σημαίνει η πρόταση που περιλαμβάνεται στην Κυριακή Προσευχή: «Γενηθήτω το θέλημά σου, ως εν ουρανώ, και επί της γης». (Ματθαίος 6:10β,ΝΜ) Όταν θα γίνεται το θέλημα του Θεού στη γη, οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν μια άνευ προηγουμένου ποιότητα ζωής.

Τι έγινε με τον Γκέρσον; Αυτός δεν περιφέρεται πια άσκοπα ούτε κλέβει. Η ζωή αυτού του ανθρώπου, που κάποτε ήταν παιδί του δρόμου, έχει τώρα νόημα επειδή χρησιμοποιεί τις δυνάμεις τουγια να βοηθάει άλλους να βρουν εσωτερική ειρήνη. Όπως δείχνουν αυτές οι εμπειρίες, το να μελετάει κάποιος τη Γραφή και να εφαρμόζει τα λεγόμενά της μπορεί να αλλάξει πολύ τη ζωή του προς το καλύτερο.

Εσωτερική Ειρήνη σε έναν Ταραγμένο Κόσμο

Η κεντρική ιστορική φυσιογνωμία στην επεξεργασία του θελήματος του Θεού είναι ο Ιησούς Χριστός, και όταν οι άνθρωποι μελετούν τη Γραφή με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά μαθαίνουν πολλά για αυτόν. Τη νύχτα της γέννησής του, οι άγγελοι έψαλλαν αίνους στον Θεό: «Δόξα στον Θεό εκεί πάνω στα ύψη, και πάνω στη γη ειρήνη ανάμεσα σε ανθρώπους καλής θέλησης». (Λουκάς 2:14) Όταν μεγάλωσε ο Ιησούς, ενδιαφερόταν για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Κατανοούσε τα αισθήματά τους και έδειχνε ασυνήθιστη συμπόνια για τους ταλαιπωρημένους και τους αρρώστους. Και σε αρμονία με τα λόγια των αγγέλων, έφερε στους πράους εσωτερική ειρήνη σε κάποιο βαθμό. Στο τέλος της διακονίας του, είπε στους αποστόλους του: «Σας αφήνω ειρήνη, σας δίνω την ειρήνη μου. Δεν σας τη δίνω όπως τη δίνει ο κόσμος. Ας μην ταράζεται η καρδιά σας και ας μη σφίγγεται από φόβο».—Ιωάννης 14:27.

Ο Ιησούς δεν ήταν απλώς ένας ανθρωπιστής. Παρέβαλε τον εαυτό του με ποιμένα και παρομοίασε τους πράους ακολούθους του με πρόβατα όταν είπε: «Εγώ ήρθα για να έχουν ζωή και να την έχουν με αφθονία. Εγώ είμαι ο καλός ποιμένας· ο καλός ποιμένας παραδίδει την ψυχή του για χάρη των προβάτων». (Ιωάννης 10:10, 11) Ναι, σε αντίθεση με πάρα πολλούς ηγέτες σήμερα οι οποίοι ενδιαφέρονται πάνω από όλα για τον εαυτό τους, ο Ιησούς έδωσε τη ζωή του για τα πρόβατά του.

Πώς μπορούμε να ωφεληθούμε από αυτά που έκανε ο Ιησούς; Πολλοί γνωρίζουν τα λόγια: «Ο Θεός αγάπησε τον κόσμο τόσο πολύ, ώστε έδωσε τον μονογενή του Γιο, για να μην καταστραφεί όποιος ασκεί πίστη σε αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή». (Ιωάννης 3:16) Για να ασκήσουμε πίστη στον Ιησού θα πρέπει, πρώτα από όλα, να έχουμε γνώση για αυτόν και για τον Πατέρα του, τον Ιεχωβά. Η γνώση για τον Θεό και για τον Ιησού Χριστό μπορεί να οδηγήσει σε στενή σχέση με τον Ιεχωβά Θεό η οποία θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε ειρήνη διάνοιας.

Ο Ιησούς είπε: «Τα πρόβατά μου ακούν τη φωνή μου, και εγώ τα γνωρίζω, και με ακολουθούν. Και τους δίνω αιώνια ζωή, και δεν πρόκειται να καταστραφούν ποτέ, και κανείς δεν θα τα αρπάξει από το χέρι μου». (Ιωάννης 10:27, 28) Τι ζεστά, παρηγορητικά λόγια! Είναι αλήθεια ότι ο Ιησούς τα είπε πριν από σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια, αλλά έχουν τόση δύναμη τώρα όση είχαν και τότε. Ποτέ μην ξεχνάτε ότι ο Ιησούς Χριστός εξακολουθεί να είναι ζωντανός και δραστήριος, και τώρα κυβερνάει ως ο ενθρονισμένος Βασιλιάς της ουράνιας Βασιλείας του Θεού. Όπως τότε που περπατούσε στη γη πριν από πολλά χρόνια, εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τους πράους που λαχταρούν να έχουν ειρήνη διάνοιας. Επιπλέον, εξακολουθεί να είναι ο Ποιμένας των προβάτων του. Αν τον ακολουθούμε, θα μας βοηθήσει να βρούμε εσωτερική ειρήνη, η οποία περιλαμβάνει και τη βέβαιη προσδοκία τού να δούμε στο μέλλον πλήρη ειρήνη—η οποία θα σημάνει την απουσία βίας, πολέμου και εγκλήματος.

Αν γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι ο Ιεχωβά, μέσω του Χριστού, θα μας βοηθήσει, θα έχουμε πραγματικά οφέλη. Θυμάστε τη Βανία, η οποία ανέλαβε βαριές ευθύνες από μικρή και νόμιζε πως ο Θεός την είχε ξεχάσει; Τώρα η Βανία γνωρίζει πως ο Θεός δεν την έχει εγκαταλείψει. Η ίδια λέει: «Έμαθα ότι ο Θεός είναι πραγματικό πρόσωπο με αξιαγάπητες ιδιότητες. Η αγάπη του τον υποκίνησε να στείλει τον Γιο του στη γη για να μας δώσει ζωή. Είναι πολύ σπουδαίο να το γνωρίζει κανείς αυτό».

Ο Μαρσέλο βεβαιώνει ότι η σχέση του με τον Θεό είναι αληθινή. Αυτό το άτομο, που πήγαινε συνέχεια σε πάρτι, σχολιάζει: «Οι νεαροί συχνά δεν γνωρίζουν τι να κάνουν, με αποτέλεσμα να βλάπτουν τον εαυτό τους. Μερικοί μπλέκουν με ναρκωτικά, όπως συνέβη με εμένα. Ελπίζω να ευλογηθούνπολύ περισσότεροι, όπως εγώ, με το να μάθουν την αλήθεια για τον Θεό και τον Γιο του».

Μέσω προσεκτικής μελέτης της Γραφής, η Βανία και ο Μαρσέλο καλλιέργησαν ισχυρή πίστη στον Θεό καθώς και την πεποίθηση ότι αυτός είναι πρόθυμος να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους. Αν κάνουμε ό,τι έκαναν και αυτοί—αν μελετήσουμε τη Γραφή και εφαρμόσουμε τα όσα λέει—θα βρούμε μεγάλη εσωτερική ειρήνη, όπως και εκείνοι. Τότε η παραίνεση του αποστόλου Παύλου θα εφαρμόζεται πράγματι στην περίπτωσή μας: «Μην ανησυχείτε για τίποτα, αλλά στο καθετί με προσευχή και δέηση μαζί με ευχαριστία ας γνωστοποιούνται τα αιτήματά σας στον Θεό· και η ειρήνη του Θεού η οποία υπερέχει από κάθε σκέψη θα περιφρουρήσει τις καρδιές σας και τις διανοητικές σας δυνάμεις μέσω του Χριστού Ιησού».—Φιλιππησίους 4:6, 7.

Βρίσκουν Γνήσια Ειρήνη Σήμερα

Ο Ιησούς Χριστός κατευθύνει όσους πεινούν για την αλήθεια στο δρόμο που οδηγεί προς την αιώνια ζωή σε έναν επίγειο παράδεισο. Καθώς τους κατευθύνει στην αγνή λατρεία του Θεού, νιώθουν ειρήνη παρόμοια με αυτήν που περιγράφει η Γραφή: «Ο λαός μου θα κατοικεί σε ειρηνικό τόπο κατοίκησης και σε οικήματα απόλυτης εμπιστοσύνης και σε αδιατάρακτους τόπους ανάπαυσης». (Ησαΐας 32:18) Και αυτό είναι απλώς μια πρόγευση της ειρήνης που θα απολαμβάνουν στο μέλλον. Διαβάζουμε: «Οι πράοι . . . θα γίνουν κάτοχοι της γης και θα βρίσκουν εξαιρετική ευχαρίστηση στην αφθονία της ειρήνης. Οι δίκαιοι θα γίνουν κάτοχοι της γης και θα κατοικούν για πάντα σε αυτήν».—Ψαλμός 37:11, 29.

Μπορούμε λοιπόν να έχουμε εσωτερική ειρήνη σήμερα; Ναι. Επιπλέον, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι, στο εγγύς μέλλον, ο Θεός θα ευλογήσει τους υπάκουους ανθρώπους με ειρήνη όπως ποτέ προηγουμένως. Γιατί να μην του ζητήσετε, λοιπόν, με προσευχή να σας δώσει την ειρήνη του; Αν έχετε προβλήματα που σας στερούν την ειρήνη, προσευχηθείτε όπως ο Βασιλιάς Δαβίδ: «Οι στενοχώριες της καρδιάς μου πλήθυναν· βγάλε με από τις πιέσεις που αντιμετωπίζω. Δες την ταλαιπωρία μου και τα προβλήματά μου και συγχώρησε όλες τις αμαρτίες μου». (Ψαλμός 25:17, 18) Να είστε βέβαιοι ότι ο Θεός ακούει τέτοιες προσευχές. Απλώνει το χέρι του και χορηγεί ειρήνη σε όλους όσους τη ζητούν με ειλικρινή καρδιά. Έχουμε τη στοργική διαβεβαίωση: «Ο Ιεχωβά είναι κοντά σε όλους όσους τον επικαλούνται, σε όλους όσους τον επικαλούνται με αλήθεια. Θα εκπληρώσει την επιθυμία εκείνων που τον φοβούνται, και θα ακούσει την κραυγή που υψώνουν για βοήθεια και θα τους σώσει».—Ψαλμός 145:18, 19.

[Πρόταση που τονίζεται στη σελίδα 5]

Ο άνθρωπος δεν έχει ούτε τη σοφία ούτε την προνοητικότητα για να αυτοκυβερνηθεί χωρίς βοήθεια, και η μόνη βοήθεια που έχει πραγματική αξία προέρχεται από τον Θεό

[Πρόταση που τονίζεται στη σελίδα 6]

Η γνώση για τον Θεό και για τον Ιησού Χριστό μπορεί να οδηγήσει σε στενή σχέση με τον Ιεχωβά Θεό η οποία θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε ειρήνη διάνοιας

[Εικόνα στη σελίδα 7]

Η τήρηση των Γραφικών συμβουλών συμβάλλει σε μια ειρηνική οικογενειακή ζωή