Κάψε το σενάριο

Κάψε το σενάριο

Βασισμένο στην ομώνυμη τηλεοπτική εκπομπή "Κάψε το σενάριο"

   «Παιχνίδι» αυτοσχεδιασμού, με 14 διαφορετικά μοτίβα. Κάθε ομάδα διαλέγει τυχαία, ένα χαρτάκι με το όνομα του αυτοσχεδιασμού που πρέπει να κάνει. Το θέμα τους δίνονται μόλις ανακοινωθεί ο αυτοσχεδιασμός που πρέπει να κάνουν. Κάθε ομάδα διαλέγει 2, 3 ή 4 παιδιά τα οποία θέλει να διαγωνιστούν. Μια επιτροπή από 2 ή 3 άτομα βαθμολογεί τις ομάδες και η καλύτερη κερδίζει.

 1. Αλφαβητάριο

Σ’ αυτό το παιχνίδι παίρνουν μέρος 3 παιδιά από την ομάδα. Τα παιδιά παίζουν μια σκηνή, ξεκινώντας από ένα γράμμα το οποίο επιλέγεται από ένα παιδί από το κοινό. Η σκηνή πρέπει να συνεχίσει και ο διάλογος μεταξύ τους να ξεκινά από το επόμενο γράμμα. Το θέμα δίνεται από την επιτροπή (πχ. -Η κατασκήνωση είναι η καλύτερη, -Θα περάσουμε πολύ ωραία).

-Το θέμα της σκηνής αυτή είναι η ετοιμασία της κιβωτού από το Νώε τη γυναίκα του και το γιο τους.

 1. Σταμάτα εκεί που είσαι

Στον αυτοσχεδιασμό αυτό επιλέγονται 4 παιδιά από την ομάδα για να διαγωνιστούν. 2 από αυτά ξεκινούν να διαδραματίζουν ένα ρόλο κάνοντας μια συγκεκριμένη  κίνηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της σκηνής, ένα τρίτο πρόσωπο φωνάζει «στοπ». Τότε, οι ηθοποιοί σταματούν και το τρίτο πρόσωπο παίρνει ακριβώς την ίδια θέση, έτσι μια άλλη σκηνή ξεκινά.

 1. Παρ’ το αλλιώς

2 ή περισσότερα πρόσωπα επιλέγονται για να διαδραματίσουν αυτή τη σκηνή. Όσο μιλάνε, ένας τρίτος, ο οποίος δεν συμμετέχει (μάλλον ο παρουσιαστής), φωνάζει «αλλαγή». Τότε, οι ηθοποιοί καλούνται να αλλάξουν τη τελευταία φράση τους, έκφραση ή κίνηση τους. (-Πήγα στη σκηνή, -Αλλαγή, -Πήγα στην εκκλησία, - Αλλαγή, -Πήγα στην τουαλέτα, -Αλλαγή, - Πήγα στο βουνό κ.τ.λ.).

-       Το θέμα αυτής της σκηνής θα είναι μια μέρα στην κατασκήνωση.

 1. Ηχητικά εφέ

2 άτομα διαδραματίζουν μια σκηνή και δύο άλλα τα οποία εκπροσωπούν τους δύο ηθοποιούς κάνουν τα ηχητικά εφέ.

-Το θέμα αυτής της σκηνής θα είναι η ετοιμασία για την κατασκήνωση.

 1. Ζάππινγκ

Στον αυτοσχεδιασμό αυτό συμμετέχουν 4 άτομα. Ανά δύο άτομα παίζουν μια τηλεοπτική σειρά, ενώ σε όλα τα κανάλια πρέπει να αναφέρονται σε ένα θέμα, με λέξη την οποία επιλέγουν τα παιδιά από το κοινό. Κάποιος που δε συμμετέχει (μάλλον ο παρουσιαστής) αλλάζει τα κανάλια, εκφωνώντας τις σειρές. Οι σειρές μπορεί να είναι οτιδήποτε π.χ. Παρα-πέντε, Masterchef ή άλλα και μιλάνε για τα στρουμφάκια κ.τ.λ.

 1. Θέατρο του παραλόγου

2 άτομα συμμετέχουν σε αυτόν τον αυτοσχεδιασμό. Ο ένας αυτοσχεδιάζει για οποίο θέμα θέλει, ενώ στον άλλον δίνεται το σενάριο από ένα επεισόδιο από μια σειρά (π.χ. Πάτι).

 1. Ινδομίξ

Το κοινό φωνάζει από την αρχή διάφορα είδη κινηματογράφου. Τα 2 παιδιά του αυτοσχεδιασμού παίζουν μια σκηνή από την καθημερινότητα (π.χ. ανοίγουν το λογαριασμό)και πρέπει να προσαρμόζουν την σκηνή ανάλογα με το είδος, το οποίο τους υποδεικνύει ο παρουσιαστής.

-       Το θέμα σε αυτό το αυτοσχεδιασμό θα είναι η μέρα της ορειβασίας.

 1. Κούνα τα νήματα

Τα δύο παιδιά που παίζουν σε αυτή τη σκηνή στέκονται απολύτως ακίνητα, διαδραματίζοντας μια σκηνή. Δύο άλλα παιδιά καλούνται να κάνουν σ’ αυτούς τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν στη σκηνή αυτή.

-       Το θέμα σε αυτό τον αυτοσχεδιασμό θα είναι η δραστηριότητα της γυμναστικής, όπου το ένα παιδί θα κάνει την κ. Έλενα Μούρεττου.

 1. Χαμένοι στην μετάφραση

2 ή 3 παιδιά παίζουν μια σκηνή σε μια εκπομπή (π.χ. συνέντευξη). Ένα τέταρτο παιδί πρέπει να μεταφέρει στη νοηματική τα όσα λένε.

-       Σ’ αυτόν τον αυτοσχεδιασμό το θέμα είναι μια συνέντευξη από τον πάτερ  Μιχάλη.

 1. Χέρια βοηθείας

2 ή 3 παιδιά συμμετέχουν σε αυτό τον αυτοσχεδιασμό. Ο ένας δεν χρησιμοποιεί καθόλου τα χέρια του, ενώ τα χέρια του είναι κάποιος που στέκεται από πίσω του, θα είναι καλύτερα αν είναι πιο κοντός για να μην βλέπει. Έτσι, ο πρώτος παραδίδει ένα μάθημα (π.χ. ένα γλυκό με υλικά που του δίνονται).

 1. Μυρίζει τραγούδι

2 παιδιά παίζουν μια σκηνή. Ενόσω μιλάνε ο παρουσιαστής φωνάζει «μυρίζει τραγούδι» και τα παιδιά καλούνται να συνθέσουν ένα 4στιχο τραγούδι. Καλό θα είναι να υπάρχει μουσικός για να βοηθήσει τα παιδιά με το πιάνο. Μπορεί να φωνάξει και «μυρίζει ντουέτο» και τα παιδιά να πρέπει να εκφωνήσουν ντουέτο.

 1. Περιορισμένο λεξιλόγιο

3 άτομα παίζουν μια σκηνή. Ο ένας από αυτούς μπορεί να πει ότι θέλει, ενώ οι άλλοι δύο χαρακτήρες μπορούν να λένε μόνο δύο φράσεις ο καθένας π.χ. – θέλω αγκαλιά και Αχ! Τι  καλά! Και ο δεύτερος –Πέρασα πολύ ωραία σήμερα! και Θα ήθελα να έρθω και αύριο!.

-       Το θέμα σ’ αυτό τον αυτοσχεδιασμό θα είναι το καθάρισμα στις τουαλέτες της κατασκήνωσης (το παιδί που λέει ότι θέλει μπορεί να κάνει την ομαδάρχισσα).

 1. Πάρτι έκπληξη

1 άτομο κάνει πάρτι, όπου καλεί 3 φίλους του. Σ’ αυτούς δίνεται σε κλειστό φάκελο το όνομα του χαρακτήρα που πρέπει να κάνουν. Το πρόσωπο που κάνει το πάρτι πρέπει να καταλάβει ποιο χαρακτήρα κάνουν.

-Οι χαρακτήρες που πρέπει να κάνουν είναι ο πάτερ Μιχάλης, η κ. Τώνια και η κ. Παναγιώτα/Αλεξία.

 1. Χωρίς –σ-

Επιλέγονται 4 άτομα για να παίξουν μια σκηνή. Ξεκινούν να διαδραματίζουν τη σκηνή δύο από αυτά, χωρίς να προφέρουν το γράμμα σ. Όταν ένα από τους δύο προφέρει αυτό το γράμμα, αντικαθιστάται από ένα από τους δύο άλλους ηθοποιούς.

-Το θέμα για αυτό τον αυτοσχεδιασμό είναι οι εμπειρίες τους από την κατασκηνωτική περίοδο.

Αλφαβητάριο

Σταμάτα εκεί που είσαι

Παρ’ το αλλιώς

Ηχητικά εφέ

Ζάππινγκ

Θέατρο του παραλόγου

Ινδομίξ

Κούνα τα νήματα

Χαμένοι στην μετάφραση

Χέρια βοηθείας

Μυρίζει τραγούδι

Περιορισμένο λεξιλόγιο

Πάρτι έκπληξη

Χωρίς –σ-