Χριστούγεννα με τον Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό

gennisi Xristou

Είπε, ο παππούς Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός: «Είδαμε την αγάπη Του πόση είναι, που κατεδέχθη να γίνει μωράκι και δεν είχε τόπον γι’ Αυτόν: μέσα στην πάχνη Τον έβαλαν».

 

Για τους πλουσίους είχε καταλύματα.

Για τους κρατούντες, για τους αριβιστές και τους απατεώνες ευρέθη και στρωμνή και οίνος και άρτος και φωτιά.

Για τους «ατσίδες» του κόσμου τούτου, ευρέθη.

«Για τον Θεόν που ήρθε, δεν είχε τόπον» ενθυμίζει ο παππούς.

 

«Βρέθηκε η φάτνη για να Τον φιλοξενήσει» – Για εμάς ερχότανε, εμείς Τον διώχναμε.

Οι άνθρωποι δε βρήκαμε, δε θέλαμε, τα μετρήσαμε και πάλι με τον εγωισμό μας και ούτε τον Θεόν δε φοβηθήκαμε στο μέτρημα. Δεν έχει! Για πόσους, άραγε, αδερφούς – εκτός που το είπαμε προς τον Θεόν – το λέγουμε ετούτο έως τα σήμερα; Για πόσες φορές, το τζάμι του αμαξιού δεν κατέβηκε ούτε χιλιοστό και η πόρτα της οικείας παρέμεινε ως φρουρίου;

 

Για τον Βασιλέα των Όλων, όλα κλειστά. Φρούριο οι άνθρωποι.

 

Για εμάς ερχότανε, εμείς Τον διώχναμε. Και Αυτός επέμενε. Ώστε, τελικά, τι άλλο είναι τα Χριστούγεννα από την επίμονη αγάπη Του; «Βρέθηκε η φάτνη για να Τον φιλοξενήσει» ιστορεί ευλαβικά ο Γέρων Ιωσήφ, «για τη δική μας τη σωτηρία, αδελφοί μου».

 

«Τον Υιό του Θεού τον τύλιξαν στα κουρελάκια μέσα!» – Δεν το χωράει ο νους.

 

Στριφογυρίζουμε. Κάτι φταίει από εδώ, κάτι από εκεί. Έχει ζέστη, αλλά όχι πολύ. Έχει δροσιά, αλλά ελάχιστη. Είναι ωραίο το φαγητό, αλλά, τώρα, δε θέλω αυτό. Να βγω; Να μπω; Είμαι μόνος και δεν μπορώ. Είμαι με άλλους, αλλά δεν τους μπορώ. Αν είχα λεφτά. Τι να τα κάνω τα λεφτά; Δεν είναι ωραία εδώ. Οι άλλοι πάνε ταξίδια.

 

Αληθώς, δεν τον χωράει ο νους, ότι ολόκληρος Θεός τυλίγεται στα κουρελάκια μέσα, φτωχός και στις ταλαιπωρίες, χωρίς Αυτός να παραπονείται για τίποτε.

 

Τα παρακάτω λόγια του Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού θα παραμένουν μνημειώδη εις τους αιώνες, ενώ και κάθε χρονιά, κατ’ ετούτες τις ημέρες, θα μάς ανοίγουν τον ορίζοντα για την προσπάθεια της θέας της απείρου εκτάσεως των Χριστουγέννων: 

 

«Για μία στιγμή, λες στον εαυτό σου: Ρε, δε ντρέπεσαι; Ο Υιός του Θεού, για σένα, μέσα στην πάχνη κοιμήθηκε! Τον Υιό του Θεού τον τύλιξαν στα κουρελάκια μέσα! Τι θέλεις εσύ και δε σε χωράει ο τόπος;».

 

Επιμέλεια: Κώστας Παναγόπουλος – ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

Επικοινωνία

Διεύθυνση Μεγάλου Ναού: Δανάης 1, Έγκωμη,
2408, Λευκωσία
Διεύθυνση Μικρού Ναού: Αγίου Νικολάου 1, Έγκωμη, 2408, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22355300
Fax: 22590969
Email: agiosnikolaosengomis

@gmail.com

Announcement

Church of Saint Nicolaos in Engomi is open daily from 8:30 am to 12:00 noon, from 5:00 to 8:00 pm and the hours of Liturgical services. For more information contact us on: agiosnikolaosengomis@gmail.com