Εξομολογήσεις

π. Μιχαήλ:

Για να κανονίσετε εξομολόγηση μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά μεταξύ των ωρών 10 π.μ. – 12 μεσημέρι (εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Τηλεφώνο: 99426272 (Όλγα)

 

π. Ιωάννης:

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης ή αποστολής μηνύματος SMS (τηλ. επικοινωνίας 99463030)

idryma-filon-i-m-ag-grigoriou-logo

Agios Ioannis EleimonΟ Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων, Πατριάρχης Αλεξανδρείας (610-619), γεννήθηκε στην Αμαθούντα, μεταξύ των ετών 539 και 555. Ο Πατέρας του λεγόταν Επιφάνιος και ήταν ο Διοικητής της Κύπρου. Η μητέρα του ονομαζόταν Ευκοσμία. Ο Ιωάννης καταρχάς νυμφεύθηκε μία πολύ ενάρετη γυναίκα με την οποία γέννησαν δύο παιδιά. Δυστυχώς, όμως, η θλίψη επισκίασε την ψυχή του, αφού η σύζυγός του και τα παιδιά του απέθαναν πολύ νωρίς. Ωστόσο, ο Ιωάννης σήκωσε τον βαρύ αυτό σταυρό και αποφάσισε να ακολουθήσει την οδό της άσκησης και της ησυχίας.Έτσι εντάχθηκε στις τάξεις του κλήρου και αφιερώθηκε στο ποιμαντικό του έργο με ζήλο. Ιδιαίτερα δε, ασκούσε την αρετή της ελεημοσύνης.

 

Όταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Α΄ απέθανε, τόσο ο λαός, όσο και ο Πατρίκιος Νικήτας, έπαρχος της Αιγύπτου, αλλά και εξάδελφος του Αυτοκράτορα Ηράκλειου, προώθησαν τον Ιωάννη, προκειμένου να αναλάβει τον επισκοπικό θρόνο της Αλεξάνδρειας και τα κατάφεραν (610). Ο Ιωάννης παρόλο που αντιστάθηκε στη συνέχεια υποχώρησε και αποδέχτηκε να υπηρετήσει από τη θέση αυτή. Δεν υπέκυψε όμως στον πειρασμό της εξουσίας. Ο θρόνος δεν άλλαξε το σκοπό της ζωής του, αλλά ως Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας υπηρέτησε το λαό του Θεού σύμφωνα με το Ευαγγέλιο. Έκτισε αρκετούς περικαλλείς ναούς, αντιμετώπισε την αίρεση του Μονοφυσιτισμού, ανήγειρε νοσοκομεία και αρκετά ευαγή ιδρύματα, οργάνωνε συσσίτια για τους πεινασμένους, κ.α. Μάλιστα το έργο αυτό δεν ήταν απρόσωπο. Ο ίδιος προσωπικά «κατέβαινε» από τον θρόνο του, προκειμένου να συμπαρασταθεί στους εμπερίστατους συνανθρώπους του. Η έντονη άσκηση της ελεημοσύνης εκ μέρους του ώθησε τους πιστούς να το προσδώσουν το επίθετο «ελεήμων».

 

Ο Άγιος δεν άφηνε τίποτα για τον εαυτό του. Εφάρμοζε των Αποστόλων την αρχή ότι τα πάντα είναι κοινά. Παρότι είχε την ευχέρια να έχει όλες τις ανέσεις της εποχής, εντούτοις έμενε σε κελλί ασκητικό. Έτρωγε λιτά και ξάπλωνε επάνω σε σανίδι. Κάθε τι που ερχόταν κοντά του ως δώρο το αντιδώριζε άλλου. Δεν άφηνε τίποτε για τον εαυτό του. Ενά περιστατικό περιγράφει θαυμάσια πόσο σημαντική ήταν γι΄ αυτόν η αρετή της ακτημοσύνης. Ένας πλούσιος, λοιπόν, βλέποντας την μεγάλη φτώχεια του Αγίου, θέλησε να του αγοράσει ένα πάπλωμα. Όταν του έστειλε το πάπλωμα, παράκλησή του ήταν να προσεύχεται γι' αυτόν κάθε φορά που θα σκεπάζεται. Ο Άγιος Ιωάννης μη θέλοντας να αποπάρει τον πλούσιο εκείνο άντρα το αποδέχτηκε. Όμως, η σκέψη ότι αυτός θα ζεστένεται και άλλοι θα κρυώνουν δεν τον άφηνε να ησυχάσει. Έτσι αποφάσισε να το δώσει στην αγορά, προκειμένου να πουληθεί, ώστε έτσι να μπορεί να βοηθήσει περισσότερους πτωχούς. Κατά αγαθή δε συγκυρία, αντιλήφθηκε το πάπλωμα ο πλούσιος και το ξανάστειλε στον Ιωάννη. Ο Ιωάννης πάλι το δέχτηκε, αλλά και πάλι το έστειλε για να πουληθεί. Ο πλούσιος ευεργέτης το αγόρασε ξανά και το έστειλε για ακόμη μια φορά στον Ιωάννη. Τότε ο Άγιος Πατριάρχης του λέει: «Ποιος, αδελφέ μου, από τους δύο μας θα κουραστεί; Εσύ που το αγοράζεις και μου το στέλνεις ή εγώ που το παίρνω και το πουλώ;».

 

Το μέγεθος της προσωπικότητας του Αγίου, το θάρρος και η τόλμη αναδείχτηκαν περισσότερο τον καιρό που οι Πέρσες λεηλάτησαν την Ιερουσαλήμ και ως εκ τούτου η Αλεξάνδρεια δεχόταν τους πληγέντες από το Ισραήλ. Ο Άγιος Ιωάννης στέγασε, έντυσε και έθρεψε πολλούς από αυτούς κατά τρόπο μοναδικό και άγνωστο μέχρι τότε στην ιστορία.

 

Στη συνέχεια ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων, κατόπιν οράματος, επανήλθε στην Κύπρο, όπου έγραψε τη διαθήκη του και κοιμήθηκε εν Κυρίω (620 μ.Χ.).

 

Πηγή: http://www.churchofcyprus.org.cy/article.php?articleID=1454

Βίοι Αγίων - Εορτές

26/11: Άγιος Στυλιανός

26/11: Άγιος Στυλιανός Ο Όσιος Στυλιανός έζησε τον 5-6ο αιώνα μ.Χ, ήταν παιδί εύπορης οικογένειας και καταγόταν από την Παφλαγονία. «Ούτος εκ μήτρας αγιασθείς, γέγονε του Αγίου Πνεύματος οικητήριον», αναφέρει χαρακτηριστικά το Συναξάρι του. Εξ απαλών ονύχων μυήθηκε στην ευσέβεια από τους ευλαβείς γονείς του, οι οποίοι τον...

Ανθολόγιο

Τα αίτια και η αιτία

Τα αίτια και η αιτία     «Ποιά είναι τα αίτια της νευρώσεως του συγχρόνου ανθρώπου; Πώς μπορεί ο νευρωτικός άνθρωπος της εποχής μας να λύσει το πρόβλημά του;»   Είναι δυστυχώς γεγονός ότι οι ψυχονευρώσεις αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό της εποχής μας. Ο σύγχρονος άνθρωπος παρουσιάζεται κατ’ εξοχ...

Επικοινωνία

Διεύθυνση Μεγάλου Ναού: Δανάης 1, Έγκωμη,
2408, Λευκωσία
Διεύθυνση Μικρού Ναού: Αγίου Νικολάου 1, Έγκωμη, 2408, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22355300
Fax: 22590969
Email: agiosnikolaosengomis

@gmail.com

Announcement

Church of Saint Nicolaos in Engomi is open daily from 8:30 am to 12:00 noon, from 5:00 to 8:00 pm and the hours of Liturgical services. For more information contact us on: agiosnikolaosengomis@gmail.com