Εξομολογήσεις

π. Μιχαήλ:

Για να κανονίσετε εξομολόγηση μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά μεταξύ των ωρών 10 π.μ. – 12 μεσημέρι (εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Τηλεφώνο: 99426272 (Όλγα) 

 

π. Ιωάννης:

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης ή αποστολής μηνύματος SMS (τηλ. επικοινωνίας 99463030)

idryma-filon-i-m-ag-grigoriou-logo

Αφηγείται ο γέροντας Παρθένιος ηγούμενος της ιεράς Μονής Αγίου Παύλου Αγίου όρους.....

forgivenessΑφηγείται ο γέροντας Παρθένιος ηγούμενος της ιεράς Μονής Αγίου Παύλου Αγίου όρους.....

 

Ήταν εδώ και εξομολογούσε ο γέρων Εφραίμ ο Φιλοθεΐτης και Αριζονίτης αυτός ο άγιος άνθρωπος ο οποίος εμένα προσωπικά και άλλους πατέρες με βοήθησε τα μέγιστα σε πολλά πράγματα. Πάω μια φορά και του λέω γέροντα άγιε πνευματικέ έχω μια εμπάθεια έχω ένα κακό που με δέρνει και δεν μπορώ να το αποβάλω από επάνω μου.

 

Γέρων Εφραίμ: Τι είναι αυτό;

Γέρων Παρθένιος: Θα σου πω τι είναι. Όταν με τους πατέρες πάω και συζητάμε ενώ είμαι ειρηνικός αρχίζω και πέφτω στην κατάκριση και κρίνω και κατακρίνω. Δεν μπορώ να το αποβάλω αυτό το πράγμα. Τι πειρασμός είναι;

Γέρων Εφραίμ: Πώς το καταλαβαίνεις αυτό το πράγμα;

Γέρων Παρθένιος: Το καταλαβαίνω γιατί ενώ είμαι ειρηνικός δεν έχω τίποτα με κανένα αρχίζει μέσα και λερώνεται και με σφίγγει με ταράζει και στο τέλος γίνομαι άχρηστος και λέω τι έκανα τι έπαθα γιατί να πω αυτά τα πράγματα.

Γέρων Εφραίμ: Ακριβώς αυτό είναι. Η κρίση και η κατάκριση.

Γέρων Παρθένιος: Τι να κάνω άγιε πνευματικέ που υποφέρω;

Γέρων Εφραίμ: Όταν κρίνεις ένα άνθρωπο μετά θα του κάνεις ένα κομποσχοινάκι και όταν θα σε κρίνει κάποιος και θα σε κατηγορήσει και αυτόν θα του κάνεις ένα κομποσχοινάκι.

 

Αφηγείται ο γέροντας Παρθένιος "Νόμιζα ότι άνοιξε η πόρτα του Παραδείσου. Το δέχτηκα με πολύ χαρά να είναι ευλογημένο θα προσπαθήσω με την βοήθεια του Θεού και με την ευχή σας και έφυγε ο πνευματικός αλλά επειδή είχα μάθει και έκρινα και κατέκρινα δεν μπορούσα να το κόψω εύκολα. Λέω τούτο και το άλλο έκανα ένα κομποσχοινάκι μετά με έκρινε κάποιος άλλος του έκανα ένα κομποσχοινάκι και έχασα τον μπούσουλα δεν μπορούσα επειδή είχα πολλές δουλειές και ήμουνα της δουλειάς άνθρωπος όχι από υπερηφάνεια απλά έτσι είχα μάθει από το σπίτι μου ήθελα να δουλεύω να τρέχω όχι για να πούνε μπράβο έτσι ήταν μέσα στην ψυχή μου γι`αυτό και το αγαπούσα πολύ το μοναστήρι δεν μπορώ να το κρύψω και πελάγωσα ποιον να κάνω κομποσχοίνι ποιος με κρίνει τις δουλειές να κάνω πελάγωσα".

 

Έρχεται ο πνευματικός την άλλη φορά και του λέω πνευματικέ την αλήθεια σου λέω δεν μπορώ. Σου είπα ότι θα κάνω αλλά δεν μπορώ.

Γέρων Εφραίμ: Γιατί δεν μπορείς;

Γέρων Παρθένιος : Στενοχορούμαι είμαι κακομαθημένος.

Γέρων Εφραίμ: Καλά αλλά προσπάθησε.

Γέρων Παρθένιος: Ξέρετε πατέρες πόσο καλό μου έκανε αυτό το πράγμα; Τα μέγιστα μου έκανε καλό επειδή κομποσχοίνια δεν μπορούσα να κάνω. Έκανα κάπου κάπου αλλά δεν μπορούσα να κάνω και ούτε ήμουνα και στα πνευματικά μου πολύ σωστός αλλά όμως σιγά σιγά πρόσεχα και μου έφυγε από επάνω μου αυτός ο δαίμονας της κρίσεως. Είναι φοβερό πράγμα αυτό. Όποιος κρίνει και κατακρίνει δεν μπορεί να βρεί ειρήνη στην ψυχή του και αυτό να το δοκιμάσει όποιος θέλει. 

 

Πηγή: Άπαντα Ορθοδοξίας

Επικοινωνία

Διεύθυνση Μεγάλου Ναού: Δανάης 1, Έγκωμη,
2408, Λευκωσία
Διεύθυνση Μικρού Ναού: Αγίου Νικολάου 1, Έγκωμη, 2408, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22355300
Fax: 22590969
Email: agiosnikolaosengomis

@gmail.com

Announcement

Church of Saint Nicolaos in Engomi is open daily from 8:30 am to 12:00 noon, from 5:00 to 8:00 pm and the hours of Liturgical services. For more information contact us on: agiosnikolaosengomis@gmail.com