Εξομολογήσεις

π. Μιχαήλ:

Για να κανονίσετε εξομολόγηση μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά μεταξύ των ωρών 10 π.μ. – 12 μεσημέρι (εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Τηλεφώνο: 99426272 (Όλγα) 

 

π. Ιωάννης:

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης ή αποστολής μηνύματος SMS (τηλ. επικοινωνίας 99463030)

idryma-filon-i-m-ag-grigoriou-logo

Το ταξίδι μας στο χρόνο προς τη Βασιλεία του Θεού

κερακια+ Αρχιμαδρίτου Γεωργίου Καψάνη

 

Η είσοδός μας εις το Νέον έτος μας δίδει την αφορμή να σκεπτώμεθα περί του χρόνου. Όλοι βιώνουμε το πόσο γρήγορα περνά ο χρόνος ή μάλλον πόσον γρήγορα εμείς περνάμε μέσα στο χρόνο. Νιώθουμε ότι πλέουμε. Ταξιδεύουμε στην απέραντη θάλασσα του χρόνου. Μακάριοι όσοι στο ταξίδι τους έχουν συμπλέοντα και κυβερνήτη τον Χριστό. Μακάριοι όσοι γνωρίζουν ότι το ταξίδι τους έχει ως τελικό προορισμό τη Βασιλεία του Θεού. Αυτοί, έχοντες μαζί τους το Χριστό όχι μόνο πορεύονται προς την Βασιλεία Του, αλλά και προγεύονται την χαρά της Βασιλείας Του. Έτσι ο χρόνος δεν μπορεί σαν άλλος Κρόνος ούτε να τους εξουδετερώσει ούτε να τους καταφάει. Έχοντες κοινωνία με τον άκτιστο και αιώνιο, υπερβαίνουν τον χρόνο και τον μεταμορφώνουν.

 

Πόσο διαφορετική είναι η κατάστασις για όσους ταξιδεύουν στον χρόνο χωρίς τον Χριστό και χωρίς το όραμα της Βασιλείας Του; Ο χρόνος γίνεται φυλακή τους, αν μη και η κόλασής τους. Αλλά και εμείς που έχουμε τον Χριστό κυβερνήτη, κινδυνεύουμε να πάθουμε το ίδιο από την Λήθη, την ακηδία, την πνευματική οκνηρία, ένεκα των οποίων δεν αρνούμεθα μεν τον Χριστό αλλά διακόπτουμε την ζωντανή κοινωνία μαζί Του. Τότε και εμείς ταξιδεύουμε ακυβέρνητοι. Χάνουμε και τον σκοπό του ταξιδιού μας. Αυτό περιμένει ο εχθρός της σωτηρίας μας και ο χωρίς Χριστόν κόσμος για να μας καταποντίσει. Όσο ο Απόστολος Πέτρος είχε την ακράδαντο πίστη και ένωση με τον Χριστό, περιπατούσε επί των κυμάτων. Μόλις ολιγώρησε και ολιγοπίστησε, άρχισε να καταποντίζεται.

 

‘Κύριε σώσε μας από την ακηδία και ολιγωρία. Βοήθησε μας πάντα να έχουμε ζωντανή την σχέση και κοινωνία μαζί Σου, και πάντα Εσύ να μας κατευθύνεις προς την Βασιλεία Σου. Βοήθησέ μας ώστε να μη μας εγκαταλείπει η μνήμη Σου και η μνήμη του θανάτου, με την οποία συνειδητοποιούμε το σύντομο τέλος του επιγείου ταξιδιού μας. Η λήθη του ονόματός Σου είναι ο εχθρός μας. Η μνήμη Σου, ο ευεργέτης μας. Βοήθησε μας Κύριε, με την επίκληση του αγίου ονόματός Σου, την τήρηση των αγίων εντολών Σου, την υπακοή μας, την αξία συμμετοχή μας στα άγια Μυστήρια, να κρατάμε αδιάλειπτο την μνήμη Σου και την Χάρη Σου. Σε ευχαριστούμε, Κύριε, γιατί μέσα στα λίγα ή στα πολλά χρόνια του επιγείου ταξιδιού μας μπορούμε με την Χάρη Σου να κερδίσουμε την δυνατότητα του ατελεύτητου ταξιδιού μας στην απέραντη και αιώνια και άκτιστη Βασιλεία Σου συν πάσι τοις Αγίοις Σου, μεταξύ των οποίων λάμπει και ο σήμερον εορταζόμενος Θεοφάντωρ Μέγας Βασίλειος’’.

 

Του αγίου Βασιλείου την χάρη και την ευλογία επικαλούμεθα σε όλους τους πατέρας και αδελφούς της Ιεράς ημών Μονής και τους ευλαβείς προσκυνητές αυτής, οι οποίοι ήλθαν σήμερα να συνεορτάσουν μαζί μας.

 

Ευλογημένον το νέον έτος της χρηστότητος του Κυρίου, καρποφόρον, ειρηνικόν, άγιον για όλους μας! Αμήν. 

Επικοινωνία

Διεύθυνση Μεγάλου Ναού: Δανάης 1, Έγκωμη,
2408, Λευκωσία
Διεύθυνση Μικρού Ναού: Αγίου Νικολάου 1, Έγκωμη, 2408, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22355300
Fax: 22590969
Email: agiosnikolaosengomis

@gmail.com

Announcement

Church of Saint Nicolaos in Engomi is open daily from 8:30 am to 12:00 noon, from 5:00 to 8:00 pm and the hours of Liturgical services. For more information contact us on: agiosnikolaosengomis@gmail.com