Η παραβολή του μεγάλου δείπνου

Η παραβολή του μεγάλου δείπνου

Κάποτε ο Χριστός ήταν καλεσμένος σε ένα τραπέζι και συζητούσε με όσους βρίσκονταν εκεί για το ποιους πρέπει να καλεί ένας οικοδεσπότης σε ένα δείπνο. Κάποιος τότε είπε στο Χριστό: «Μακάριος είναι όποιος πάρει μέρος στο τραπέζι της Βασιλείας του Θεού». Είπε τότε ο Χριστός αυτή την παραβολή.

«Ένας άνθρωπος έκαμε τραπέζι μεγάλο και κάλεσε πολλούς. Και έστειλε τον υπηρέτη του την ώρα του τραπεζιού να πει στους καλεσμένους. Ελάτε, γιατί όλα είναι έτοιμα. Και άρχισαν όλοι σαν συνεννοημένοι να ξεφεύγουν. Ο πρώτος είπε· Αγόρασα χωράφι και έχω ανάγκη να βγω να το δω. Σε παρακαλώ, βγάλε με από την υποχρέωση. Και άλλος είπε· Αγόρασα πέντε ζευγάρια βόδια και πάω να τα δοκιμάσω· σε παρακαλώ βγάλε με από την υποχρέωση. Και άλλος είπε· Έκαμα το γάμο μου και γι' αυτό δεν μπορώ να έλθω. Και παρουσιάστηκε ο υπηρέτης εκείνος και τα είπε όλα στον κύριο του.

Τότε θύμωσε ο Κύριος και είπε στον υπηρέτη του. Έβγα γρήγορα στις πλατείες και στα σοκάκια της πόλεως και φέρε εδώ μέσα όλους τους φτωχούς και σακάτηδες και κουτσούς και στραβούς. Και είπε ο υπηρέτης· Κύριε, έγινε όπως διάταξες και ακόμα υπάρχει τόπος. Και είπε ο Κύριος στον υπηρέτη· Έβγα στους δρόμους και τα μονοπάτια και ανάγκασε να μπούνε για να γεμίσει το σπίτι μου. Σας λέγω πως κανένας από τους ανθρώπους εκείνους τους καλεσμένους δε θα φάγει από το τραπέζι μου. Γιατί πολλοί είναι οι καλεσμένοι, αλλά λίγοι είναι οι διαλεχτοί».

(Λουκ. 14, 12-24)

Ερμηνευτικά σχόλια

Ένας άνθρωπος: Ο άνθρωπος, ο Δεσπότης που προσκαλεί τους ανθρώπους να δειπνήσουν μαζί Του είναι ο ίδιος ο Θεός, που μας καλεί στην Εκκλησία να Τον γνωρίσουμε, να Τον αγαπήσουμε, να Τον κοινωνήσουμε.
Δείπνο: το δείπνο συμβολίζει στην παραβολή τη θεία Ευχαριστία που τελούμε στην Εκκλησία μας και είναι η στιγμή που κοινωνάμε τον Ίδιο τον Χριστό, το Σώμα και το Αίμα Του, είναι η στιγμή που δείχνουμε πραγματικά ότι Τον αγαπάμε και θέλουμε να Τον βάλουμε στην καρδιά μας.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Αγόρασα χωράφι: ο πρώτος καλεσμένος απαντάει όπως όλοι οι άνθρωποι που πιο πολύ από όλα στη ζωή τους νοιάζονται για τα υλικά τους αγαθά και ξεχνούν να φροντίσουν την ψυχή τους. Σκέφτονται συνεχώς πως θα αυξήσουν τα πλούτη τους. Έτσι, δεν τους ενδιαφέρει να ζήσουν τη ζωή της Εκκλησίας μας, τη βλέπουν σαν μια βαρετή υποχρέωση από την οποία προσπαθούν να ξεφύγουν, χωρίς να έχουν το θάρρος ειλικρινά να αρνηθούν.

Αγόρασα πέντε ζευγάρια βόδια: ο δεύτερος καλεσμένος είναι αυτός που θέλει μόνο να παίρνει ευχαρίστηση με τις αισθήσεις του, χωρίς να δίνει την καρδιά του. Ενδιαφέρεται να τρώει, να πίνει, να διασκεδάζει, να γλεντάει τη ζωή του μόνος, χωρίς να μοιράζεται. Δε χαίρεται με το να μοιράζεται και να δίνει, αλλά μόνο παίρνοντας ευχαρίστηση. Δε ζητάει τη ζεστασιά της αγάπης, αλλά την απόλαυση.

Έκανα το γάμο μου: ο τρίτος καλεσμένος απαντάει όπως θα απαντούσαν όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που σημαντικότερο πράγμα στη ζωή τους, πάνω και από τον Θεό, έχουν τη φροντίδα της οικογένειάς τους και τις στενές τους σχέσεις. Δεν τους νοιάζει να μπουν στην Εκκλησία, γιατί τους αρκεί που έχουν συγγενείς και φίλος. Ο Θεός είναι περιττός γι’ αυτούς, ίσως να τον αναζητήσουν όταν θα έχουν ανάγκη να του ζητήσουν κάτι, μία χάρη.

Τότε θύμωσε ο κύριος: ο Θεός δε θυμώνει αν δε θέλουμε να είμαστε κοντά Του, γιατί μας θέλει ελεύθερους και από αγάπη να τον πλησιάσουμε μέσα στην Εκκλησία. Λυπάται όμως ο Χριστός, γιατί ο εγωισμός και η αδιαφορία μας δε μας αφήνουν να καταλάβουμε την αγάπη Του. Με την έκφραση αυτή που ταιριάζει περισσότερο στους ανθρώπους ο Χριστός θέλει να μας δείξει ότι τελικά ο Θεός, όταν βλέπει τη δική μας αδιαφορία και απάθεια, δεν θα επιμείνει. Θα στείλει το μήνυμα του Ευαγγελίου σε άλλους ανθρώπους, για να τους δώσει αυτό που αρνούμαστε εμείς να λάβουμε, δηλαδή τον Ίδιο.

Έβγα και φέρε εδώ μέσα όλους: η κίνηση αυτή του Δεσπότη είναι πολύ σπουδαία, γιατί δείχνει ότι ο Χριστός στην Εκκλησία μάς θέλει όλους χωρίς να κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους, μορφωμένους και αμόρφωτους, καλούς και κακούς. Θέλει όλοι να Τον κοινωνούμε στο Δείπνο της Θείας Λειτουργίας και να ζούμε ενωμένοι με αγάπη. Θέλει όλοι να έχουμε τη χαρά της Εκκλησίας μας.

Πολλοί οι καλεσμένοι, λίγοι οι διαλεχτοί: ο Χριστός λέει αυτή την κουβέντα, όχι γιατί Αυτός θα διαλέξει λίγους και καλούς να τους βάλει στη Βασιλεία Του, αλλά γιατί γνωρίζει πως λίγοι είναι οι άνθρωποι που πραγματικά θα Τον Αγαπήσουν και θα θέλουν να είναι από τώρα και για πάντα κοντά Του μέσα στην Εκκλησία Του. Κάθε Λειτουργία είναι ένα δείπνο στο οποίο ο Χριστός μας καλεί. Η πρόσκλησή Του είναι για να Τον κοινωνήσουμε, να Τον βάλουμε στην καρδιά μας και να αγαπήσουμε Τον Ίδιο, αλλά και όλο τον κόσμο. Στην Εκκλησία οι άνθρωποι είμαστε ενωμένοι και αυτό δεν είναι δικό μας κατόρθωμα, αλλά ένα θαύμα, γιατί όσες διαφορές και να έχουμε δε μας χωρίζουν, δεν παγώνουν την καρδιά μας, δε ζούμε μόνο για να περνάμε καλά εμείς, αλλά και οι άλλοι. Αυτό το θαύμα είναι η αγάπη του Χριστού που μας θέλει όλους με χαρά να ζούμε κοντά Του. Από την μικρή μας ηλικία να προσπαθούμε να χαιρόμαστε τη Θεία Λειτουργία. Να διώχνουμε τη σκέψη μας τους λογισμούς οι οποίοι δεν μας

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

επιτρέπουν να χαρούμε την προσευχή, μας κάνουν να θέλουμε να πειράζουμε ο ένας τον άλλο, να μην μπορούμε να σταθούμε στη θέση μας, να θέλουμε να μιλήσουμε με τους άλλους. Να μάθουμε να νικάμε τον περισπασμό, όπως λέγεται, του νου και της καρδιάς, και να ζούμε τη χαρά και την αγάπη και την προσευχή για όλους τους ανθρώπους. Να συγχωρούμε πριν κοινωνήσουμε όσους μας έχουν πειράξει. Και να φεύγουμε από την εκκλησία με τη χαρά και τη ζωή που είναι και μας δίνει ο Χριστός.

Ερωτήσεις

  1. Ποιος είναι ο κύριος;

  2. Τι είναι το δείπνο στην παραβολή;

  3. Ποιους αντιπροσωπεύουν οι τρεις κατηγορίες καλεσμένων;

  4. Θυμώνει ο Θεός;

  5. Ποιοι είναι οι διαλεχτοί του Θεού;

  6. Τι είναι αληθινά η Θεία Λειτουργία και ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στη

χαρά του Χριστού;

Συμπέρασμα

Η Θεία Λειτουργία είναι ένα δείπνο στο οποίο ο Χριστός μας καλεί να συμμετέχουμε για να παίρνουμε τη χαρά και τη ζωή που ο Ίδιος είναι και μας δίνει.