To νόημα του σταυρού

na sou po mia istoria 1Είναι σημαντικό ο άνθρωπος να καταλάβει το νόημα του σταυρού. Απαντούμε σε 30,000 γράμματα το χρόνο. Λυπούμαι γιατί γράφουν: κάνετε προσευχή να μην χάσει ο άνδρας μου τη δουλειά του, να περάσει η κόρη μου στο Πανεπιστήμιο, να έχουμε υγεία. Είναι καλά όλα αυτά αλλά δεν είναι μόνο αυτά.

 

Το πρώτο για το οποίο πρέπει να προσευχόμαστε είναι η σωτηρία της αθάνατου ψυχής μας. Θέλουμε να έχουμε τα αγαθά του παρόντος αιώνος. Πολλές φορές προσευχόμαστε μόνο για αυτά. Δεν έχουμε σωστή θεώρηση και νομίζουμε ότι οι θλίψεις, οι δυσκολίες όσον αφορά την υγεία, τα κοινωνικά προβλήματα κτλ ότι είναι αποτυχία. Δεν είναι αποτυχία. Είναι μεγάλη επιτυχία!

 

Γεροντάκια στο Άγιον Όρος ήταν μέσα στο βάσανο, μέσα στη θλίψη στο διωγμό, στη συκοφαντία, την καταφρόνηση αλλά επειδή είχαν διηνυγμένο τον νουν, είχαν μια μόνιμη ειρήνη, ησυχία, χαρά. Ήξεραν τον σκοπό της ανθρώπινης ζωής. Ήξεραν ότι πορευόμαστε για να αντιγράψουμε τον Χριστό μας.

 

Ο πρώτος διωγμένος ήταν ο Κύριος. Έτσι ο άνθρωπος που θέλει να μιμηθεί το Χριστό πρέπει να περάσει δια τη στενή και τεθλιμμένη οδό την άγουσα εις τη ζωή. Τα βάσανα, οι θλίψεις και οι διωγμοί είναι ο τρόπος ζωής του κάθε χριστιανού. Γι'αυτό να μην δυσανασχετούμε.

 

Απόσπασμα από ομιλία του γέροντα Εφραίμ, Ηγούμενου Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, Άγιον Όρος

Επικοινωνία

Διεύθυνση Μεγάλου Ναού: Δανάης 1, Έγκωμη,
2408, Λευκωσία
Διεύθυνση Μικρού Ναού: Αγίου Νικολάου 1, Έγκωμη, 2408, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22355300
Fax: 22590969
Email: agiosnikolaosengomis

@gmail.com

Announcement

Church of Saint Nicolaos in Engomi is open daily from 8:30 am to 12:00 noon, from 5:00 to 8:00 pm and the hours of Liturgical services. For more information contact us on: agiosnikolaosengomis@gmail.com