Εξομολογήσεις

π. Μιχαήλ:

Για να κανονίσετε εξομολόγηση μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά μεταξύ των ωρών 10 π.μ. – 12 μεσημέρι (εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Τηλεφώνο: 99426272 (Όλγα) 

 

π. Ιωάννης:

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης ή αποστολής μηνύματος SMS (τηλ. επικοινωνίας 99463030)

idryma-filon-i-m-ag-grigoriou-logo

Μεγάλη Τρίτη

Μεγάλη Τρίτη: Είναι αφιερωμένη στην παραβολή των δέκα παρθένων (Ματθ. 25, 1 – 13). Όμως οι ύμνοι της ημέρας αναφέρονται και στην παραβολή των ταλάντων (Ματθ. 25, 14 – 30) καθώς και στη μέλλουσα κρίση (Ματθ. 25, 31 – 46). Οι τρεις αυτές παραβολές αποτελούν μέρος μιας μεγάλης διδασκαλίας που έκανε ο Χριστός κατ’ ιδίαν στους μαθητές Του στο Όρος των Ελαίων λίγες μέρες πριν από το Πάθος Του. Σ’ αυτή την ομιλία περιλαμβάνονται σπουδαίες και βαρυσήμαντες προβλέψεις για την καταστροφή της Ιερουσαλήμ και τη συντέλεια του κόσμου. Ο Κύριος τόνισε ακόμα πως πρέπει να ήμαστε πάντα έτοιμοι να Τον υποδεχτούμε γιατί θα έρθει σε άγνωστο χρόνο. Έτσι, λοιπόν, συμπεραίνουμε πως το γενικότερο θέμα της Μ. Τρίτης είναι η μέλλουσα κρίση. Από την παραβολή των δέκα παρθένων είναι εμπνευσμένο το τροπάριο «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός…».

 

Πραγματικά, ο Κύριος, μέσα στο άγιο Ευαγγέλιο του, με την παραβολή των Δέκα Παρθένων, θέλησε να μας δώσει μια ζωντανή εικόνα της σωτηρίας μας. Μας καλεί να μοιάσουμε με τις πέντε φρόνιμες Παρθένους, που είχαν φροντίσει εγκαίρως να έχουν λάδι στα φανάρια τους, για να εισέλθουν στην χαρά των ουρανίων γάμων. Και να αποφύγουμε τη μίμηση των πέντε μωρών Παρθενών, που ΔΕΝ είχαν αυτή τη φροντίδα και έτσι αποκλείστηκαν από εκείνη τη χαρά. Η δε Εκκλησία, με την αποψινή υμνωδία, μας διδάσκει ότι το λάδι αυτό συμβολίζει τα καλά έργα. Όποιος κάνει καλά έργα σ’ αυτή εδώ τη ζωή, είναι έτοιμος για να εισέλθει στον Παράδεισο. Όποιος όμως τα αμελεί και τα παραλείπει, δεν έχει «ένδυμα γάμου», είναι δηλαδή αποκλεισμένος από την βασιλεία των ουρανών. Έτσι, σε ένα άλλο τροπάριο, η Εκκλησία μας συμβουλεύει: «Να μοιράζουμε με την ελεημοσύνη στους φτωχούς ότι μας χαρίζει ο Κύριος, για να τον έχουνε φίλο μας. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα αξιωθούμε στον Παράδεισο». Διότι αληθινή θρησκεία δεν είναι να λέμε μόνο ότι είμαστε χριστιανοί, αλλά να το αποδεικνύουμε με τα έργα μας. Το «Γεροντικό», δηλαδή το αρχαίο βιβλίο που περιέχει διδάγματα από τη ζωή των μεγάλων ασκητών, διηγείται για τον Αββά Φήλικα τα εξής: Κάποτε πήγαν σ’ αυτόν μερικοί μοναχοί και τον παρακάλεσαν να τους πει λίγα ψυχωφελή λόγια. Εκείνος όμως σιωπούσε. Και όταν οι μοναχοί τον ρώτησαν γιατί σιωπά, τους αποκρίθηκε: Δεν έχω τίποτε να σας πω, γιατί δειλιάζετε να κάνετε έργα αυτά που ακούτε. Σας αρέσει να μαθαίνετε τις εντολές του Κυρίου, αλλά δεν βιάζετε τον εαυτό σας να τις εφαρμόσετε και να τις κάνετε πράξη. Έτσι, καμιά ωφέλεια δεν έχετε από τη διδασκαλία.

 

ΠΗΓΗ:        

http://neotita.gr  ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

http://www.tropaioforos.gr/synaksaristis-megalis-evdomados  ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΟΣΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ (ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ)

Επικοινωνία

Διεύθυνση Μεγάλου Ναού: Δανάης 1, Έγκωμη,
2408, Λευκωσία
Διεύθυνση Μικρού Ναού: Αγίου Νικολάου 1, Έγκωμη, 2408, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22355300
Fax: 22590969
Email: agiosnikolaosengomis

@gmail.com

Announcement

Church of Saint Nicolaos in Engomi is open daily from 8:30 am to 12:00 noon, from 5:00 to 8:00 pm and the hours of Liturgical services. For more information contact us on: agiosnikolaosengomis@gmail.com