Εξομολογήσεις

π. Μιχαήλ:

Για να κανονίσετε εξομολόγηση μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά μεταξύ των ωρών 10 π.μ. – 12 μεσημέρι (εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Τηλεφώνο: 99426272 (Όλγα) 

 

π. Ιωάννης:

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης ή αποστολής μηνύματος SMS (τηλ. επικοινωνίας 99463030)

idryma-filon-i-m-ag-grigoriou-logo

Ενότητα στην οικογένεια: Είμαστε όλοι μικρά φύλλα στο γιγάντιο δένδρο της ανθρωπότητας

εκκλισιασμα«Σε ευχαριστώ Κύριε, διότι και πάλι στέκομαι ενώπιον Σου μαζί με τους αδελφούς μου στον άγιο ναό Σου, τον θαυμαστό τόπο της κατοικήσεως Σου.

Ευλόγησε την παράσταση των αδελφών μου και εμού του αθλίου.

Επισκίασε με τη χάρη του Αγίου Σου Πνεύματος τη συναγωγή μας.

Δώσε χαρα στις ψυχές των αδελφών μου δια της επικλήσεως του ονόματος Σου.

Γέμισε τις καρδιές τους με τα δόματα της αγαθότητος Σου.

Οδήγησε μας όλους στον θαυμαστό τόπο της ζωντανής παρουσίας Σου και αναζωπύρωσε την αίσθηση της δυνάμεως Σου μέσα μας.

Μην αφήσεις κανέναν, Αγαθέ, να βγει από τον ναό Σου χωρίς την άφθαρτη παράκληση του Πνεύματος Σου.

Διότι Συ είσαι, Κύριε, το φως του ουρανού, η σωτηρία της γης, ο έπαινος των Αγίων και εμού του ελεεινού η μόνη καταφυγή, ελπίδα και παρηγοριά.

Συ, Κύριε, αγαπάς τους αδελφούς μου και Σε ευχαριστώ διότι Συ εισαι πώς είσαι και κανένας άλλος δεν είναι σαν Εσένα, ελεήμον, άγιος και αληθινός και Συ μένεις πάνοτε λατρευτός είτε σωθώ είτε όχι».

 

Το είδος αυτό της προσευχής καλλιεργεί πνεύμα ενότητας και επισύρει πάνω μας τέτοιες ουράνιες ευλογίες, ώστε να μην επιθυμούμε να διακόψουμε την ευχή. Παράδοξο θαύμα! Όσο εκτενέστερα προσευχόμαστε, τόσο η προσευχή αυτή κερδίζει δύναμη. Εφόσον μνημονεύουμε κάθε μέλος ονομαστικά, από την κεφαλή μας (δηλαδή τον επίσκοπο, τον ηγούμενο, ή τον ιερέα της ενορίας ή την κεφαλή της οικογένειας) ως το νεότερο μέλος, ο Θεός θα ευλογεί το σύνολο, ενδυναμώνοντας και παρηγορώντας τις καρδιές όλων. Αυτός ο Ίδιος θα μας εμπνέει βαθύτερη προσευχή για όλους τους αδελφούς χάριν της δικής Του αγάπης γι’ αυτούς. Θα μας γεμίζει με τα χαρίσματα Του, με είρήνη και αγάπη προς όλους, και θα εκπληρώνουμε τότε τους λόγους του αποστόλου Πέτρου: «Αλλήλους αγαπήσατε εκτενώς». Κάθε συνάντηση με τον αδελφό θα αποβαίνει προφητικό γεγονός – όχι με την έννοια της προρρήσεως των μελλόντων, αλλά με την έννοια ότι θα φέρουμε μέσα μας μαρτυρία για το θέλημα του Θεού για τον άνθρωπο, ότι θα εκδηλώνεται μέσα μας η αλήθεια του Θεού. Στον βαθμό που φέρουμε τους αδελφούς μας στην καρδιά μας, και οι δικές τους καρδιές θα το πληροφορούνται και θα χαίρονται. Όλοι μαζί θα συνεργαζόμαστε με τον Θεό για την κοινή σωτηρία μας. Θα βασιλεύει η ειρήνη «η πάντα νουν υπερέχουσα».

 

Κάθε μέλος ενός Σώματος είναι υπεύθυνο για την υγεία όλου του Σώματος έχοντας υποχρέωση να υπερασπίζεται την κοινή ζωή όλων. Ο Κύριος λέει: «Εάν προσφέρεις το δώρον σου επί το θυσιαστήριον κακεί μνησθής ότι ο αδελφός σου έχει τι κατά σου, άφες εκεί το δώρον σου, και ύπαγε πρώτον διαλλαγήθι τω αδελφώ σου». Δεν μας ζητεί να συμφιλιωνόμαστε μόνο όταν γνωρίζουμε ότι έχουμε προσβάλει κάποιον – αυτό εννοείται- αλλά και όταν κάποιος αδελφός έχει χάσει την ειρήνη του εξαιτίας μας, ακόμη και αν εμείς δεν ευθυνόμαστε γι’ αυτό. Ο Θεός επιθυμεί να ταπεινωνόμαστε ενώπιον του αδελφού όσο γίνεται περισσότερο, ανεξάρτητα από το προφανές δίκαιο της υποθέσεως. Η καρδιά του αδελφού θα συγκινηθεί από την ταπείνωση μας και θα μπορέσει πάλι να ελκυσθεί προς τον Θεό. Με τον τρόπο αυτό γινόμαστε συνεργοί του Θεού για τη σωτηρία του αδελφού. Έχει ζωτική σημασία για τα μέλη του Σώματος να είναι ενωμένα. Το Σώμα του Χριστού αποτελείται από ενορίες, μοναστικές κοινότητες, οικογένειες, όλους εμάς, όπου και αν ανήκουμε. Αν είμαστε άρρηκτα δεμένοι, όπως ο κόμπος, θα αποτελούμε απόρθητο φρούριο, και ο εχθρός δεν θα μπορείτε να μας αγγίξει. Επιπλέον θα παρηγορεί πνευματικά ο ένας από τον άλλο και θα πλουτίζουμε αμοιβαία. Η νίκη του Χριστού, ο Οποίος είπε «Θαρσείτε, Εγώ νενίκηκα τον κόσμον», θα γίνει δική μας. Ο Κύριος μέσα στην ταπείνωση Του, θα χαίρεται με τη δική μας συνεργασία στον μεγαλειώδη σκοπό, για τον οποίο μας προόρισε προ καταβολής κόσμου, δηλαδή να Του ομοιάσουμε, φέροντας ο καθένας μέσα μας όλο τον Αδαμ. Βαστάζοντας τους αδελφούς μας μέσα στην καρδιάς μας σταδιακά πλατυνόμαστε. Κάποια ημέρα, όχι μόνο τα άμεσα μέλη της πνευματικής μας οικογένεςιας αλλά ολόληρη η κτίση θα αποτελέσει το πολύτιμο περιεχόμενο της καρδίας μας, κατά το υπόδειγμα του Χριστού, του Νέου Αδαμ. Είμαστε όλοι μικρά φύλλα στο γιγάντιο δένδρο της ανθρωπότητας, και οι επιμέρους ζωές μας βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση από αυτό.

 

Με τον τρόπο αυτό φθάνουμε στην ομοίωση του Χριστού, χάριν της οποίας και Εκείνος εργάζεται αδιάλειπτα και μας διακονεί. Πράγματι, ο θεός, αληθινά ζηλωτής, έχει θέσει την καρδιά Του πάνω στον άνθρωπο, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο του Ιώβ. Η καρδιά του ανθρώπου δεν έχει προορισθεί για τίποτε άλλο παρά μόνο για Εκείνον, ο Οποίος δεν ανέχεται τον μερισμό της. Εξαιτίας του ταπεινού πόθου Του να ενωθεί μαζί μας επιτρέπει κάποτε στο άροτρο του Σταυρού Του να οργώσει το έδαφος της καρδιάς μας, ούτως ώστε η οδύνη από τον ξεριζωμό όλων εκείνων, στα οποία είμαστε τόσο τραγικά προσκολλημένοι, να μας δώσει τη δυνατότητα να Τον αγαπήσουμε με ελευθερία και να Τον ακολουθήσουμε με όλη την καρδιά μας, οπουδήποτε και αν μας οδηγήσει.

 

Aπό το βιβλίο "Πιστοί στη διαθήκη της αγάπης" του Αρχιμανδρίτου Ζαχαρία (Ζαχάρου)

Επικοινωνία

Διεύθυνση Μεγάλου Ναού: Δανάης 1, Έγκωμη,
2408, Λευκωσία
Διεύθυνση Μικρού Ναού: Αγίου Νικολάου 1, Έγκωμη, 2408, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22355300
Fax: 22590969
Email: agiosnikolaosengomis

@gmail.com

Announcement

Church of Saint Nicolaos in Engomi is open daily from 8:30 am to 12:00 noon, from 5:00 to 8:00 pm and the hours of Liturgical services. For more information contact us on: agiosnikolaosengomis@gmail.com