Εξομολογήσεις

π. Μιχαήλ:

Για να κανονίσετε εξομολόγηση μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά μεταξύ των ωρών 10 π.μ. – 12 μεσημέρι (εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Τηλεφώνο: 99426272 (Όλγα) 

 

π. Ιωάννης:

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης ή αποστολής μηνύματος SMS (τηλ. επικοινωνίας 99463030)

idryma-filon-i-m-ag-grigoriou-logo

Ευχαριστώντας για όλα

proseuxiΟ άγιος Βαρσανούφιος επιβεβαιώνει ότι η ευχαριστία στον Θεό αναπληρώνει τα υστερήματα μας και πρεσβεύει στον Θεό υπερ της αδυναμίας μας. Αν παραδοθούμε στο πνέυμα της ευχαριστίας, ο Θεός θα μας κατακλύσει με πλουσιότερες ευλογίες εμπνέοντάς μας με ολοένα μεγαλύτερη ζέση. Θα φθάσουμε σταδιακά στο σημείο να βλέπουμε ολοφάνερα τη θαυμαστή πρόνοια Του, όπου και αν κοιτάξουμε. Θα Τον ευχαριστούμε για την κάθε αναπνοή μας, όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται σε μία από τις ευχές του μυστηρίου του Αγίου Βαπτίσματος. Το πνέυμα της ευχαριστίας οδηγεί επίσης τον άνθρωπο σε μετάνοια, επειδή συναισθάνεται ότι η στενοκαρδία του τον εμποδίζει να προσφέρει την οφειλόμενη ευγνωμοσύνη στον Θεό. [...]

 

Γενικά η απόδοση ευχαριστίας στον Θεό διευρύνει την καρδιά μας, ενώ ευχαριστώντας για τα χαρίσματα Του στους αδελφούς μας μετέχουμε σε αυτά και πλουτίζουμε πνευματικά με μυστικό τρόπο. Όπως διαβεβαιώνει ο Απόστολος: «Τα πάντα δι’ υμάς, ίνα η χάρις πλεοονάσασα δια των πλειόνων την ευχαριστίαν περισσεύση εις την δόξαν του Θεού». Το πνεύμα της ευγνομωσύνης δεν υπερνικά απλώς το αποκρουστικό πάθος της ζήλειας, αλλά συγχρόνως μας πλουτίζει με τα χαρίσματα των αδελφών μας και δοξάζει τον Θεό.

 

Όποτε στεκόμαστε με προσευχή ενώπιον του Θεού, οφείλουμε να φέρουμε στην καρδιά μας ολόκληρη την οικογένεια ή την αδελφότητα μας αλλά και κάθε έναν από τα μέλη της προσωπικά. Αν είμαστε συνολικά σαράντα άνθρωποι, τόσοι πρέπει να παρίστανται και στην καρδιά μας. Ο Κύριος εντέλλεται να είμαστε ενωμένοι ως ένας άνθρωπος με τη χάρη του Πνεύματος Του, ώστε να μην υπάρχει διαίρεση ανάμεσα μας. Αν όλοι έχουμε το ίδιο πνεύμα και ζούμε με την ίδια σκέψη, θα μας χαρισθεί από τον Θεό η ενότητα αυτή, και κανένα μέλος της αδελφότητας όταν προσευχόμαστε δεν θα απουσιάζει από την καρδιά μας. Το Σώμα του Χριστού φανερώνεται σε κάθε αδελφότητα, στην οποία ο Θεός εκχέει τη χάρη Του. Ο ίδιος ο Χριστός βρίσκεται αοράτως παρών ως Κεφαλή του Σώματος, στο οποίο εμπεριέχεται το πλήρωμα της χάριτος Του. Από τα πολυάριθμα χαρίσματα Του κάθε μέλος λαμβάνει μια ιδιαίτερη δωρεά και, επειδή το Σώμα είναι ένα, τα μέλη του ωφελούνται από τη δύναμη του καθενός ξεχωριστά. Η ισχύς της Κεφαλής μεταδίδεται στον μηρό, η δύναμη του βραχίονα περνά στο πόδι και σντίστροφα. Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο Απόστολος: « Και είτε πάσχει εν μέλος, συμπάσχει πάντα τα μέλη, είτε δοξάζεται εν μέλος, συγχαίρει πάντα τα μέλη». Για τον λόγο αύτό, όταν παραστεκόμαστε με προσευχή ενώπιον του Θεού και ευχαριστούμε για τους αδελφούς μας, κάθε μέλος της αδελφότητας μας κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας, και με μυστικό τρόπο ευεργετούμαστε σαράντα φορές, χωρίς να καταβάλουμε κανέναν κόπο.  

 

Aπό το βιβλίο "Πιστοί στη διαθήκη της αγάπης" του Αρχιμανδρίτου Ζαχαρία (Ζαχάρου)

Επικοινωνία

Διεύθυνση Μεγάλου Ναού: Δανάης 1, Έγκωμη,
2408, Λευκωσία
Διεύθυνση Μικρού Ναού: Αγίου Νικολάου 1, Έγκωμη, 2408, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22355300
Fax: 22590969
Email: agiosnikolaosengomis

@gmail.com

Announcement

Church of Saint Nicolaos in Engomi is open daily from 8:30 am to 12:00 noon, from 5:00 to 8:00 pm and the hours of Liturgical services. For more information contact us on: agiosnikolaosengomis@gmail.com