Εξομολογήσεις

π. Μιχαήλ:

Για να κανονίσετε εξομολόγηση μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά μεταξύ των ωρών 10 π.μ. – 12 μεσημέρι (εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Τηλεφώνο: 99426272 (Όλγα) 

 

π. Ιωάννης:

Κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης ή αποστολής μηνύματος SMS (τηλ. επικοινωνίας 99463030)

idryma-filon-i-m-ag-grigoriou-logo

Θέλω να πάω Σπίτι μου να ενωθώ με την Οικογένειά μου

PasxaΑγαπημένε αδελφέ μου,

 

Ό,τι συμβαίνει στη ζωή μας, το ερμηνεύουμε με βάση «τι είναι Ο Θεός;» . Αυτή πρέπει να είναι η αρχή μας έτσι ώστε κάθε μας σκέψη, κάθε μας λόγος, κάθε μας πράξη να μην διαχωρίζεται από την ευδοκία του Πανάγιου και Πανάγαθου Θεού. 

 

Δεν μπορώ να κρύψω τον πόνο και την θλίψη μου για την πληγή αυτή που χτυπάει τον άνθρωπο, γι' αυτήν την δοκιμασία πίστεως και αγάπης που καλούμαστε όλοι οι εν Χριστώ αδελφοί να αντιμετωπίσουμε. Ο λόγος του Κυρίου μας, του Ιησού Χριστού, ήταν πάντοτε η αλήθεια, γι΄αυτό και δεν αμφισβητείται αλλά μένει εις τον αιώνα «Εν τω κόσμω θλίψιν έξετε· αλλὰ θαρσείτε, εγὼ νενίκηκα τον κόσμον» . Είναι μια θλίψη αυτή που κατεργάζεται την υπομονή μας, την πίστη μας, την αγάπη μας και την ελπίδα μας εις το πρόσωπον του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

 

Δίνουμε μια μαρτυρία πίστεως στον Τριαδικό Θεό αυτή τη στιγμή. Αποδεχόμαστε αυτήν την Πανάγαθή Του ενέργεια, ομολογούμε την ύπαρξή Του και τον αφήνουμε να επέμβει στη ζωή μας.

 

Διαβάζοντας το βιβλίο «Οι περιπέτειες ενός προσκυνητή», μου κίνησε το ενδιαφέρον αυτή η φράση, την οποία μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε στους χρόνους μας.

 

«Ο Θεός το έχει κανονίσει έτσι, ώστε μέσα από τις ανατροπές των νόμων της φύσης, να βλέπουν οι άνθρωποι την δύναμη Του και την παρέμβασή της Θείας πρόνοιας». Ο σύγχρονος άνθρωπος, προσπαθεί να χτίσει μια νέα Βαβέλ, όχι απλώς για να φτάσει τον ουρανό και τον Θεό, αλλά για να τα ξεπεράσει αυτά. Δείχνει την δύναμή του ο ανθρώπινος εγωισμός και η φύση δίδει ευλαβικά την δική της απάντηση. Πληγή γι΄αυτούς δεν είναι ο ιός αλλά ο Υιός. Αυτή η πληγή τους πονάει αφάνταστα. Δεν κατάλαβε το τέλειο δημιούργημα ότι δεν μπορεί να ελέγξει την υπόλοιπη δημιουργία και τον τέλειο Δημιουργό.

 

Έτσι οικονόμησε ο Παντοδύναμος Θεός με αυτήν την μικρή έκφανση της δυναμικής Ενέργειάς Του, να περάσει ένα μήνυμα στον άνθρωπο. Ένα μήνυμα που φαίνεται μια αρχή για ό,τι επιφυλάσσει το Πανάγιο Θέλημά Του.

 

Στην Αποκάλυψη, μας δίνει μια συμβουλή ο Χριστός «Εγώ όσους εάν φιλώ, ελέγχω και παιδεύω¨ ζήλευε ουν και μετανόησον¨ ιδού έστηκα επί την θύρα και κρούω!». Ποιάν άλλην θύρα μπορεί να εννοεί ο Χριστός, παρά την καρδιά του ανθρώπου;

 

«Θαρσείτω ο λαός του Θεού!» . Το Άγιον Πάσχα, δεν παύει και φέτος να σημαίνει Πέρασμα. Ένα αλλιώτικο πέρασμα με τερματισμό την βασιλεία Του Θεού. Εξοπλισμός για όσους από εμάς επιθυμούμε να διαβούμε αυτό το πέρασμα είναι η μετάνοια, η υπομονή, η ταπείνωση και τα πιο ισχυρά εφόδια, η πίστη και η αγάπη. Τίποτα δεν μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε τι είναι αυτό που μας κρατάει ενωμένους. Κανένας δεν μπορεί να σκοτώσει την ελπίδα μας. Είναι ριζωμένη στην ψυχή μας.

 

Όσον αφορά τον άνθρωπο, οντολογικά, ο άνθρωπος είναι ένας και η τελειότητά του, αποτυπώνεται στο πρόσωπο του Χριστού. Ο άνθρωπος είναι μια ευλογία του Θεού και φέρει τη ζωή καθώς σφραγίστηκε με τη Θεία πνοή. Όντας η όντος ζωή ο Χριστός, ως ο μόνος Ων, μπορούμε να πούμε ότι η ζωή μακράν του Χριστού, όπου δεν υπάρχει η παρουσία Του, είναι μια ζωή δίχως ελπίδα, άνευ νοήματος. Εν τέλει, ζωή χωρίς Χριστό δεν είναι αληθινή ζωή.

 

Τι είναι όμως αυτό που μας βεβαιώνει την αλήθεια όλων αυτών; Τι είναι αυτό που κρατάει την ενότητα της αλήθειας αδιάσπαστη; Η πίστη μας! Αυτή ήταν και η προσευχή του Χριστού μας πριν το Σωτήριο Πάθος Του. Να είστε ΕΝΑ εν τη πίστη ώστε να το δει ο κόσμος! Είπεν ο Υιός αυτόν τον λόγο και εγένετο. Έγινε η εκκλησία. Αυτό κάναμε εμείς οι Χριστιανοί άνθρωποι για να τηρήσουμε τον λόγο του Χριστού. Γίνεται άμεσα η εκκλησία, μια μυστική ευλογία του Θεού. Δεν χαρακτηρίζεται απλώς. ΕΙΝΑΙ. Στην εκκλησία ναίει ο ίδιος ο Θεός και μας καλεί να πάμε να Τον συναντήσουμε, να βαδίσουμε σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο που χρυσώθηκε και ευοδώθηκε με το αίμα των Αγίων μας, εκεί όπου βρίσκεται «η σκέπη του κόσμου, ο ασάλευτος πύργος, η ισχύς και το οχύρωμα των ανθρώπων, το φυλακτήριον πάντων, η προστάτις των χριστιανών, το επισκίασμα και η αιτία της χαράς μας», δηλαδή η Παναγία, η μητέρα μας. Εις τον Άγιον τούτον οίκον, τελούνται παρουσία της ζωοποιού Τριάδος τα άχραντα μυστήρια. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Τράπεζα της ευχαριστίας που είναι «ψυχοτρόφος και ζωοποιός» και επ΄ουδενί λόγο ψυχοκτόνος ή ζωοκτόνος και αυτό διότι δεν αποτελεί μια τυπική πράξη λατρείας. Τα μυστήρια είναι η καρδιά της Εκκλησίας, γι΄αυτό και δεν θα σταματήσει ποτέ να πάλλει. Κεφαλή του σώματος ο Χριστός και μέλη του εμείς οι πιστοί.

 

Προσπαθεί να χτυπηθεί από εξωτερικούς παράγοντες το σώμα και η καρδία, αλλά όποια πληγή και αν φαίνεται να ανοίγει, την κλείνει με κάθε δύναμη ο Χριστός, η κεφαλή. Και για να το τονίσω το ξαναλέω, είναι η μόνη Κεφαλή. Να θυμόμαστε επίσης ότι «ο έχων ους ακουσάτω τι το πνεύμα Του Θεού λέγει εν ταις εκκλησίαις» . Το Πνεύμα, που αποκαλύπτει τον Υιό, την κεφαλή το σώματος , μας μιλάει και μας αποκαλύπτει ότι έφτασε η ώρα να επανέλθουμε εκεί που πραγματικά ανήκουμε.

 

Ας γίνει πλέον η ζωή μας ένα «δόξα σοι Παναγία Τριάς», ας χτυπάει η καρδιά μας και να λέει «Κύριε ελέησον» . Ας λέμε πλέον μόλις ανοίγουν τα μάτια μας «αμέσως Χριστέ μου» και να πηγαίνουμε εκεί που ανήκουμε. Στο πραγματικό Σπίτι μας, στην πραγματική Οικογένειά μας. Αυτό ποθούμε και αυτό ζητούμε. Εκεί προσφέρεται η ΖΩΗ. «Η ευλογία και η δόξα και η σοφία και η ευχαριστία και η τιμή και η δύναμις και η ισχύς τῷ Θεῷ ημών εις τους αιώνας των αιώνων» Αμήν!

 

Η πίστη και η ελπίδα ενός φοιτητή  

Επικοινωνία

Διεύθυνση Μεγάλου Ναού: Δανάης 1, Έγκωμη,
2408, Λευκωσία
Διεύθυνση Μικρού Ναού: Αγίου Νικολάου 1, Έγκωμη, 2408, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22355300
Fax: 22590969
Email: agiosnikolaosengomis

@gmail.com

Announcement

Church of Saint Nicolaos in Engomi is open daily from 8:30 am to 12:00 noon, from 5:00 to 8:00 pm and the hours of Liturgical services. For more information contact us on: agiosnikolaosengomis@gmail.com